входна и интериорна врата01

Входните и интериорните врати изобщо не са еднакви продукти, продаван под различни етикети. Всяка врата има структура, която много се различава една от друга, външните входни врати се излагат на добра и специална обработка, за да бъдат издръжливи на температурна разлика и честа употреба. Интериорните врати са произведени така, че да са по-леки и по-евтини, защото те не са изложени на същата употреба.

 

Материал

 

Вътрешните врати в много от случаите са изградени от един и същ материал, като дърво или фиброкартон, докато външните входни врати са създадени от няколко материала, например с подсилена метална рамка с дърво. От стомана могат да са направени само входните врати или от метал, а интериорните врати не се правят от метал често.

 

Дебелина на крилото

 

Входните врати е задължително да са достатъчно плътни и тежки, за да не изпускат студ и топлина, както и да осигуряват сигурност и да издържат на постоянно използване. Заради това те са структурирани така, че да са по-дебели и по-тежки от интериорните врати. Лицевият или фурнирният слой също обикновено е по-дебел.

 

Пълнеж

 

Първокачествените интериорни врати притежават солидна сърцевина, докато по-евтините ще са със сигурност празни отвътре или ще имат конструкция, приличаща на пчелна пита. Вратите (интериорни) от среден клас ще имат в основата си продукт от дървесни влакна, който да имитира по-тежкото усещане на здрава врата и звук на заглушаване. Входните врати са много здрави, с изключение на някои врати от стомана, които може да имат дърво или пяна в центъра.

 

Изолационен фактор

  

Вътрешните входни врати рядко имат изолация, въпреки че плътните могат да осигурят изолация срещу течения. Външните врати са създадени с изолация, за да подпомогнат контрола на енергийните разходи. Най-често изолацията е от полистирен или минерална вата. Ядрото от минерална вата във външните врати, например, действа като изолация срещу летните горещини и зимния студ.

 

Външен вид

 

Интериорните и входните врати почти винаги се отличават с повдигнати панели, реални или симулирани, като декорация на панелите. Външните врати имат декоративни панели само на еднoто крило, докато интериорните врати нормално са еднакви от двете страни на крилото. Външните врати обикновено използват големи панели от МДФ материал и декоративни детайли, докато стъклото не се среща често при интериорните врати, с изключение на вратите във френски стил.