Както всеки един предмет или мебел в дома ви, интериорните врати също имат нужда от почистване, което трябва да се извършва периодично.

За целта трябва да се съобразим с конструкцията и покритието на вратата, дали е ПДЧ, MDF, HDF. Трябва да знаем дали е възможно да се почиства с определени препарати или е препоръчително да се забърсва само с влажна кърпа, тъй като някои разтвори за почистване на мебели, могат да съдържат вещества, които понякога променят цвета на вратата или дори разяждат покритието.

 

Друго нещо, което трябва да се вземе предвид е редовното смазване на пантите. В зависимост от модела, както и от това дали са интериорни врати в Стара Загора или входни, е необходимо да се смазват със специално предназначените за тази цел масла. Често тя сама ни подсказва, че това време е настъпило и има нужда от вземане на мерки, като започва да издава доста неприятен скърцащ звук. Но като цяло не трябва да се допуска да се стигне чак до там. Просто трябва да го правим по-често и през определен интервал от време, за да запазим колкото се може по-дълго устойчивостта и първоначалния ѝ облик.

Всички знаем, че около пантите полепва и доста прах, ако не се почиства на време, това също може да доведе до трудно отваряне и затваряне на вратата, съпроводено от скърцане. Тук разбира се не става на въпрос за мръсотия от месец или два, а за такава, която е полепнала именно върху смазващите масла и се е натрупала с години. В такъв случай пантите доста се изхабяват, дори може да се наложи и подмяна тъй като в някои случаи може да бъдат негодни за употреба. Ако пък смазващото вещество има някакви примеси - например на водна основа, това може да доведе до ръждясване на пантите.

Като обобщение можем да кажем, че редовното забърсване на вратите с подходящите за целта препарати, може да запази целостта ѝ и да удължи нейния живот.