Вратите от масивна дървесина никога не са остарявали. Те са търсени от хората, които са готови да платят много, за да получат нещо уникално. Но в последно време известност набират и врати от полу-масив, както и комбинирани. Става дума за крило с дървена рамка и МДФ панели отстрани. Този модел врати са с фурнир. Той играе ролята на покритие и е изработен от различни видове дървесина. Цената им е значително по-висока от цената на вратите изградени само от МДФ, като зависи и от стойността на фурнира. По-леките врати са с по-ниски цени. Те са с МДФ рамка, но с картонен пълнеж. Сложността на фигурата на панелите също отежнява цената. Сред най-бюджетни се нареждат, тези с прави форми, след тях идват сводестите панели. Останалите, изобразяващи всякакви форма са по-скъпи.

Най-изгодните и евтини предложения, могат да се намерят сред интериорните врати, които присъстват на изложения и мострени салони и са изработени от МДФ. Те са направени предимно от МДФ или рамка от иглолистна дървесина и крило от полирани плоскости, без каквато и да е украса или тапицерия.

При покупка на врата, следете влажността на материала да не е повече от 20%. Можете да разберете това, като при докосване на дървото не трябва да се усеща мокро. В случай, че влагата е по-голяма, има опасност след монтирането, вратата да се деформира. Възможно е повърхностната облицовка на рамката или на крилото да добие неприветлив и напукан вид.

Стъклените врати са значително по-скъпи, като разликата е между 20 и 65% по висока от цената на плътните врати. Цената им е в пряка зависимост от това, колко е сложна рамката, намираща се под стъклото. Двойно остъклените модели на врати, два пъти надвишават цената на единично остъклените.

Знайте, че от изключителна важност е къде ще бъде поставена вратата. От там идват и изводите, дали можете да си позволите по-евтино изпълнение или не. Инвестирайки в жилището си, закупувайки средна или по-висока категория продукти, може да спестите бъдещи разходи свързани с бързо износване и амортизация.