Често срещани са вратите от масивна дървесина. Но в последно време известност набират и врати от полумасив, както и комбинирани. Става дума за крило с дървена рамка и МДФ панели отстрани. Този модел врати са с фурнир. Той играе ролята на покритие и е изработен от различни видове дървесина. Цената им е значително по-висока от цената на вратите от МДФ, като зависи от стойността на фурнира. По-леките врати са с по-ниски цени. Те са с МДФ рамка, но с картонен пълнеж. Сложността на фигурата на панелите също оскъпява вратата. Най-евтини са панелите с прави форми, след тях идват сводестите панели. Останалите с къдрава или загзагообразна форма са по-скъпи.

     Най-изгодният и евтин вариант са тези интериорни врати, които присъстват на изложения и мострени салони и са изработени от МДФ. Те са направени предимно от МДФ или рамка от иглолистна дървесина и крило от полирани плоскости, без каквато и да е украса или тапицерия.

     При покупка на врата, следете влажността на материала да не е повече от 20%. Можете да разберете това, като при докосване на дървото не трябва да се усеща мокро. В случай, че влагата е по-голяма, има опасност след монтирането, вратата да се деформира. Възможно е повърхностното покритие на касата или на крилото да се напука.

     Стъклените врати са значително по-скъпи, като разликата е между 20 и 65% по висока от цената на плътните врати. Цената им се определя от това, колко е сложна рамката под стъклото. Двойно остъклените врати са два пъти по-скъпи от единично остъклените.