Ако желаете Вашият дом или офис да изглеждат необичайно, цветно, светло и привлекателно, тогава вратите с витражи са точно за Вас. Някои от моделите са същински произведения на изкуството. Витражът е в състояние да украси дори и най-простата врата, направена без декорация и да ѝ вдъхне живот.

 

Какво е витраж?

Витражът е вид картина, която е изработена от стъкло от умелите ръце на истински художник. Стъклото на тази  интериорна врата може да бъде създадено или под формата на някаква тематична концепция, или под формата на отличителен орнаментен образ. На пазара има готови врати с витражни стъкла, но може и да си направите поръчка ако имате специфични изисквания. Най-често за направата на витражи се използва цветно стъкло примесено с различни метални оксиди, които придават цвета на стъклото. В някои случаи се използва и безцветно стъкло, върху което се нанасят керамични бои. В този случай стъкло може да е прозрачно или матирано, в зависимост от желанието ни да пропуска светлина. Например витражът с непрозрачни стъкла е по-подходящ за спалня или баня, а прозрачното да се използва за хол, детска стая или например кухня. Напоследък това е много популярна и модерна тенденция, която вероятно ще заеме своето достойно място в дизайна на съвременните домове.

 

Къде се използват вратите с витражи

Ако смятате, че моделите с вложки от витражи са подходящи само в ресторанти, музеи, църкви и салони, а в бизнес офиси или апартаменти не, то значи много грешите. Те придават лукс, подчертават великолепието и уюта на всяка стая.

 

Предимства

 

Допринасят за високата естетика на дома Ви

Оставят интересни, красиви и цветни следи при преминаването на светлина през него. Така допринасят за уюта и спокойствието.

Те са по-слабо прозрачни и осигуряват по-голямо уединение

Цветът, размерът и формата могат да се индивидуализират

 

Недостатъци

 

Слабо транспарентни са и не осигуряват толкова светлина в помещенията както прозрачните стъкла.

По-висока цена от интериорни врати с обикновени стъкла