Интериорната врата заема ролята на преграда, която разделя едно помещение от друго. По този начин хората имат възможност да си ограничат пространството и да останат сами със себе си. Вътрешната врата трябва да бъде освен красива и практична. Разбира се, за да изпълни тези условия и да отговаря на тези критерии са Ви нужни доста усилия при избирането ѝ.

Развитието на вратите

В зората на нейното приложение, вратата е служила като защита от неканени гости и любопитни очи. Нейната роля е била замествана от големи камъни или големи парчета дърво. С течение на времето интериорната врата претърпява модификации. Жилищата стават все по-сигурни, а вратите по-функционални. В последните години те изпълняват не толкова защитна функция, а по-скоро декоративна. С нейна помощ хората са показвали своето социално положение. В спалните на царете вратите били декорирани със скъпи камъни и метали. С течение на годините тази тенденция се е изменила. Появили се по-леки материали, които облекчавали освен експлоатацията и тяхната изработка. В днешно време хората предпочитат вратите им да бъдат красиви и практични. Всяка следваща година на пазара излизат нови модели врати, които имат различни характеристики.

Класическа интериорна врата

Една от най-разпространените и предпочитани врати е класическата. Тя е много практична, когато се използва по предназначение. Това е обикновен вариант, който е предпочитан от хората, които харесват изчистеният интериор.

Плъзгаща интериорна врата

Следващият тип е плъзгаща врата. Тя е много компактна и е идеално решение, когато няма достатъчно пространство. Плъзгащата система дава възможност да се създаде усещане за светлина и простор. Освен като врата нейното предназначение е възможно да е и на портал, свързващ две помещения. Нейната изработка може да бъде съобразена, според интериора или други изисквания за височина, широчина и брой на плъзгащите крила.

интериорна врата

Интериорна врата тип „хармоника“

Третият вид са т.нар. „хармоники“. Те могат да бъдат с едно или две крила, които се движат на противоположни страни, плъзгайки се. Предимството им е, че заемат малко от пространството и изглеждат красиво и функционално. Също могат да се поръчат по конкретни размери и дизайн. По принцип те се изработват от PVC материали, които са лесни за почистване.

Врата „махало“

Следващият вид врати е тип „махало”. Те могат да се движат, както напред, така и обратно. По-често срещани са в офиси, заведения и ресторанти.

Материали на изработка

В производството на вратите влизат най-различни материали, както класически, така и осъвременени. Един от най-популярните си остава дървото. Като най-предпочитани врати са тези от МДФ и HDF - те са влагоустойчиви, трайни и екологични. Вратите от МДФ не се деформират толкова лесно и не тежат много. Друг използван материал е ПДЧ - той е по-нисък клас материал и при него няма добра топло- и шумоизолация и здравина. Стъклото също участва при изработката на вратите, като то може да бъде матирано, с гравюра, с принт, обикновено и др.

Разнообразието на модели, видове, материали и дизайни позволява да се спрете на врата, която да задоволи Вашия вкус и предпочитания.