Интериорната врата заема ролята на преграда, която разделя едно помещение от друго.

По този начин хората имат възможност да си ограничат пространството и да останат сами със себе си. Надеждната врата трябва да бъде освен красива и практична. За да изберем такава врата, която да отговаря на тези критерии са ни нужни доста усилия. Отначало вратата е служила като защита от неканени гости и любопитни очи. Нейната роля е била заемана от големи камъни или големи парчета дърво. С течение на времето интериорната врата претърпява модификации. Жилищата стават все по-сигурни, а вратите по-функционални. В последните години те изпълняват не толкова защитна функция, а по-скоро декоративна. С нейна помощ хората са показвали своето социално положение. В спалните на царете вратите били украсени със скъпи камъни и метали. С течение на годините тази тенденция се е изменила. Появили се по-леки материали, които облекчавали освен експлоатацията и тяхната изработка. В днешно време хората предпочитат вратите им да бъдат красиви и практични. Всяка следваща година на пазара излизат нови модели врати, които имат различни характеристики.

Класическа интериорна врата

Една от най-разпространените и предпочитани врати е класическата. Това е обикновен вариант, който е предпочитан от хората, които харесват класическият интериор. Тя е много практична, когато се използва по предназначение.

Плъзгаща интериорна врата

Следващия тип е плъзгаща врата. Тя е много компактна и е идеално решение, когато няма достатъчно пространство. Плъзгащата система дава възможност да се създаде усещане за светлина и простор. Освен като врата тя може да бъде използвана и като портал. Също така могат да бъдат изработени според интериора или други изисквания за височина, широчина, с едно или две плъзгащи крила.

интериорна врата

Интериорна врата тип „Хармоника“

Третия вид са т.нар.Хармоники. Те могат да бъдат с едно или две крила, които се плъзгат в противоположни посоки. Освен че заемат малко място, те изглеждат красиво и функционално. Също могат да се изработят по индивидуални размери и дизайн. По принцип те се изработват от PVC материали, които са лесни за почистване.

Врата „Махало“

Следващия вид врати е тип „Махало”. Те могат да се отварят както напред, така и обратно. По-често срещани са в офиси, заведения и ресторанти.

Материали на изработка

Вратите се изработват от най-различни материали както традиционни, така и съвременни. Един от най–популярните си остава дървото. Като най–предпочитани врати са тези от МДФ и HDF - те са влагоустойчиви, трайни и екологични. Вратите от МДФ са леки и не се деформират. Друг използван материал е ПДЧ - той е по-нисък клас материал и при него няма добра топло- и шумоизолация и здравина. Стъклото също участва при изработката на вратите, като то може да бъде матирано, с гравюра, с принт, обикновено и др.

Разнообразието на модели, видове, материали и дизайни позволява да се спрете на врата, която да задоволи вашия вкус и предпочитания.