Вратите са важен елемент от интериора на всяко жилище. Както всеки предмет в дома, те се нуждаят от определени грижи и поддръжка.
От голямо значение е материалът, от който са направени. Най-често, за изработката на интериорни врати се използва МДФ или ПДЧ.

     Почистването на повърхността на всички врати се извършва с помощта на мека кърпа, вода и  препарати за дърво в концентрацията, посочена от производителя. Не трябва да се използват: шкурка, остри предмети и препарати съдържащи пясък или други твърди частици, за да се избегне повреда на покритието. Другото правило, което трябва да се спазва, е че не трябва да се използват разтворители и химически препарати, които могат да нарушат защитния слой.

     Някои от моделите интериорните врати имат остъклени части. Това ги прави по-атрактивни и внася повече светлина в коридора на жилището, но  стъклото също има нужда от грижи и поддръжка . За такива врати се препоръчва почистване с помощта на спрей за прозорци. Така се премахва не само прахът, но и отпечатъците от пръсти.

     Всяка част на интериорните врати има нужда от поддръжка, но безспорно най-нуждаещи се от почистване са дръжките. Те са елементите, които влизат най- често в контакт с обитателите и гостите на дома. Трябва да се взима предвид и факта, че това води до разпространение на  микроби. Ето защо дръжката се почиства и дезинфекцира с подходящ препарат, в противен случай, след 2-3 години употреба, дори  и най-скъпите дръжки могат да потъмнеят.

     Освен на чистотата, трябва да обръщаме внимание и на функционалността на дръжките. За да работят безпроблемно, е препоръчително да се смазват езичетата на ключалката един път месечно. Веднъж в месеца трябва да се смазват и пантите, а захващането на обкова да се контролира и евентуално да се затяга.

Без значене кой се грижи за почистването в дома ви, грижата за чистотата на вратите трябва да бъде един от основните приоритети.  Една мръсна и неподдържана  врата винаги разваля впечатлението на околните, а грижите, които сте положили за своето жилище, могат да останат незабелязани.