Интериорните врати са основна част от всяка сграда и са един от елементите, които се използват постоянно. Това обезателно налага тяхното периодично поддържане и почистване.

Методи за почистване на интериорни врати:

·         Правилните грижи за интериорните врати зависят от материала от който са изградени крилата, касите и обкова на вратите. Повечето са от MDF или HDF плоскости, с PVC или ламинатно покритие. Те, както и вратите от масив,  се почистват с влажна мека кърпа. Може да се добави почистващ препарат за мебели или дърво за блестящ ефект и по-добро отстраняване на праха и петната,  в концентрацията посочена от производителя на препарата. Абразивните  почистващи средства не са препоръчителни, поради структурата си, която съдържа твърди частици и  може да повреди покритието на крилата и касите.

·         Стъклените интериорни врати се почистват лесно с препарат за прозорци и стъклени повърхности. Те премахват най-добре петната и отпечатъците от пръсти.

·         Дръжките на интериорните врати също трябва да се почистват, тъй като те най-често влизат в контакт с ръцете  и са преносители на много микроби. Дезинфектирането им става с подходящ препарат, но съобразен за материала, от който са изработени дръжките.

Поддръжка на вратите:

·         Освен чрез почистване, поддръжката на интериорните врати става и с още няколко лесни действия. Всички движещи части на вратите трябва да бъдат редовно смазвани. Това се прави, за да не се получава излишен натиск върху вратата и механичните части, както и да се  предотврати тяхното износване преждевременно. Пантите и езичето на ключалката трябва да се смазват с масло или спрей един път месечно, или според честотата на използване на крилата на вратите.

·         Другата необходима поддръжка, спрямо вратите, е контролирането на захващането на обкова. Профилактиката тук е отново около един път месечно и се изразява  в евентуалното затягане на болтовете.

     Дългият живот и видът на вратите, в сравнение с този от деня на закупуването на интериорните врати, зависят  от тяхното обслужване, а това са правилата за правилното им  почистване и поддръжка.