Докато собствениците на жилища са свикнали обикновено да виждат плъзгащи се врати на веранди или балкони, то днес вече се увеличава броя им на места, където досега са преобладавали люлеещи се врати.

Гардероби

Най-вероятното място да намерите плъзгаща се врата, разбира се, е гардероба. Способността на тази врата да заема малко пространство я прави практичен и атрактивен избор. Тя позволява лесен достъп до всичко, което се намира зад нея, а ако е огледална, може да добави дълбочина на пространството около нея. Стъклената врата на гардероба не само може да бъде акцент в стаята, тя може да ви покаже съдържанието на гардероба с един поглед. Това е нещо, което никоя врата на панти не може да направи.

Бани

В много нови къщи, интериорните стъклени врати заместват завесата. Те са лесни за почистване и изглеждат модерно и стилно. Плъзгащата се врата на вашата баня също означава край на дърпането (и откачването) на завесата.

Вградени плъзгащи врати

Повечето от нас са виждали вградени плъзгащи врати. Те са направени така, че да не заемат много място, а когато са отворени, да бъдат прибрани в стената. Една плъзгаща вградена врата обикновено се поставя в стая, през която често се минава, като кухня. Тези интериорни врати спестяват място и елиминират проблемите на люлеещата се врата при пренасянето на големи количества чинии.

Разделителни врати

Японците са използвали интериорни плъзгащи се врати за да отделят помещенията още преди векове. Разделителната интериорна врата може да предостави голямо отворено пространство, като галерия, и да се създаде по-пълна визия. Тя също може да осигури усамотеност и лично пространство в място, където тя липсва.

Недостатъци

При споменаването на всякаква плъзгаща врата, вътрешна или външна, обикновено се сещаме за няколко недостатъка, които възникват в съзнанието ни. Какво става, ако тя заседне? Ще се извади ли от плъзгащия механизъм? Технологията и изработката на днешните врати е на светлинни години напред от своите предшественици. Правилно инсталираните плъзгащи врати, с високо качество и модерен дизайн, нямат нито един от проблемите на вратите, които са били монтирани преди няколко десетилетия.

Моделите на плъзгащи се врати са по-ограничени от тези на вратите на панти. Въпреки това, лесно могат да бъдат открити изчистени модели, с матирано или огледално стъкло, както и модели от дърво или имитираща дърво облицовка. Ако сте решили, че искате да си вземете плъзгаща врата, то със сигурност ще намерите дизайн, който да отговаря на нуждите и вкуса ви.