При избор на интериорна врата, е необходимо да знаем размера ѝ. Можем да го свалим по два начина: да измерим цялата каса с вратата или да вземем размерите само на крилото. Вратите имат стандартни размери. Единичните са с ширина 60- 90 см, а двойните – 120- 160см. Височината е 200- 260см, а дебелината на крилото е 3,5- 4,5 см.

     Определящ за цената на вратата е материалът, от която е изработена. Съществуват много видове аксесоари за интериорни врати, като за предпочитане е да бъдат взети допълнително. Препоръчително е използването на допълнителна притурка за касата, която би могла да осигури по-качествен монтаж, тъй като в повечето случаи рамката е по-малка на ширина от стената. При покупка питайте дали се предлагат и допълнителни елементи към вратата. В повечето случаи те не са включени в цената и се налага да бъдат закупувани отделно.

     Ако сте решили да купувате остъклена врата, поинтересувайте се дали стъклото е включено в цената на вратата. Ако цената не включва стъклото, питайте дали можете да го купите на място или е необходима поръчка. Проверете дали предложеното стъкло отговаря на каналите на вратата, дали дебелината му отговаря на мястото, където трябва да влезе.

     Интересувайте се за цената на вратата в комплект с касата, крилото, бравата, дръжката, пантите, стъклото, гумените уплътнения. Принципно най-изгодни са гладките врати в София. А вратите в бяло обикновено са с по-ниска цена.