Дръжките на вътрешната врата, ако бъдат избрани внимателно, могат да бъдат бижуто, от което се нуждае за всяка стая от Вашия дом. В тази статия ще разглеждаме различните стилове, материали и дизайни, от които можете да се възползвате при избора си на дръжки за интериорните врати.

Интериорните врати са съществена и функционална характеристика в рамките на всеки дом, те действат като разделители и точки за достъп между различни стаи. Никоя врата не е пълна без подходящо обзавеждане, а за вътрешните врати това е изборът на дръжки. Те могат да се превърнат в бижуто на една стая. Макар, че те са физически малък елемент, но незабравяйте, че са много важен елемент от интериорната врата. Просто не ги пренебрегвайте. За да Ви помогнем, ние събрахме най-популярните стилове, модели и материали за изработката на дръжки за интериорни врати и за какъв интериор са най-подходящи.

1. Видове дръжки за интериорни врати

Има два вида дръжки за интериорни врати: топки /наричани още копчета/ и лостове. Има и плюсове и минуси за двете, така че преди да направите покупка, посетете шоурум или вземете проби от дръжките, които обмисляте да поставите. Уверете се, че моделът, който избирате Ви пасва добре в ръката и се чувствате комфортно.

2. Форма на дръжката

Формата е важен ключов елемент при избора на дръжки за интериорни врати. Ето и няколко примера какво можете да откриете на пазара: Овални Дръжките на вратите ще бъдат по-тръбни, без дефиниран ръб и придружени от извити ръбове. Често са гладки и полирани. Кръгли Този стил на дръжката на вратата ще бъде гладък и кръгъл. Те ще бъдат поставени пред кръглата подложка. Ъглови Дръжките на вратите могат да имат квадратни или правоъгълни задни плочи, като самата дръжка също е правоъгълна с остри ръбове Класически Традиционният стил е с голяма правоъгълна подложка, придружаваща декоративна извита дръжка. Това обикновено е в месинг. Съвременени Модерните и съвременни стилови дръжки често са лъскави и по-прости. Те често са от хром или в цвят като бронз или черен цвят.

3. Материал за изработка на дръжки за интериорни врати

Всички интериорни врати, които се виждат един от друг, трябва да имат хардуер от същия стил и завършеност. Оформянето трябва да отразява декора и дизайна на Вашия дом. Има много варианти за избор и ето няколко примера:

 

Месинг

Яркият месинг се среща в по-традиционните домове. Въпреки това, има сатен и антични месингови покрития, които също са подходящи за традиционен декор и имат по-актуална визия.

 

Хром

Хромът е с полиран и придава огледален завършек. Сработва се добре с модерен или ретро декор. Сатен хромът е подходящ за съвременен декор.

 

Никел

Полираният никел и сатенен никел завършват, както с различни стилове, така и в зависимост от осветлението в помещението.

 

Бронз

Бронзовите врати се предлагат в различни покрития и затова могат да работят с почти всеки домашен интериор.

 

Черни

Черните покрития са много популярни и могат да работят с всеки тип декор. преходен или съвременен декор.

 

Медни

Медта придава уникален завършек, който може да работи с всеки интериор, от селски до съвременен, в зависимост от стила на дръжката.

 

Кристални

Кристалните дръжки се предлагат най-често от типа „топка”. Тези дръжки се предлагат в ясни или разнообразни цветове.