Печат

Това, което прави интериорните врати красиви, е не само модела, но и самия фурнир, с който са покрити. Малко известен факт е, че още древните египтяни са го използвали за декорация. Същинското му производство започва през средата на миналия век, в началото на индустриалната ера.

Фурнирът е фина дървесина, обработена по специален начин, наслоена, оформяйки  тънки листи с дебелина до 3мм. Тези листи се използват за обличане повърхността на качествените интериорни врати, придавайки им стила и автентичността на дървесната кора.

Има два метода за рязане на дървесината на ивици – тангенциален и радиален. При първия разрязването става под ъгъл от 45⁰ спрямо дървесните пръстени, а при втория то се извършва по повърхността на центъра на окръжността.

Към днешна дата има поне 200 дървесни вида, от които може да се изработва естествен фурнир. От гледна точка на технологията обработването става по два начина. При първия дървесината се изсушава и пресова, като е предварително оцветена и залепена. При втория вариант дървесните листове само се слепват.

При изработката на врати, естественият фурнир спестява огромни количества дървесина, от която по принцип се изработват. Той придава реалистичен вид на дърво, като в същото време помага за намаляване използването на масивна дървесина, която пък се свива или разширява в резултат на различни процеси от естествен характер.

Избирайки елегантни врати с естествен фурнир ние внасяме част от красотата на природата, без да унищожаваме много дървета. Естествено, това удоволствие ще ни струва и по-скъпо. Интериорните врати, покрити с естествен фурнир, достигат и големи цени, в зависимост от качеството и обема на използвания материал. Затова повечето потребители избират покритие, което го имитира.

 

На пазара има разнообразие от фурнири, които наподобяват кората на дърво, както и различни покрития от ПВЦ фолио, щамповани с изображения на дървесина и т.н. Изборът остава за купувачите, които според личните си доходи и възможности решават на кой от вариантите за интериорна врата ще се спрат.