Какво трябва да знаем за интериорните врати и защо? Сега ще ви разкажем колко бързо и лесно можем да изберем една интериорна врата за нашия прекрасен дом. Хубаво е като тръгнем за врати да знаем размерите. Как да ги вземем правилно? Важно е да вземем височина, дебелина на зид и широчина, ако имаме затруднение във взимането на размери или не се чувстваме достатъчно сигурни, че сме ги взели правилно, винаги може да се обадите на нашите консултанти в шоурума, за да запишем час за размер с наш компетентен човек.

След като вече знаем какви са размерите е хубаво да помислим и за покритието на вратата. То може да бъде с фолио, ламинат или дървесни частици. Дървесните частици се водят най-висок клас. Време е да помислим и за пълнежа във врата. Той може да бъде с пчелна пита, ПДЧ оребряване, с рамка от масив и HDF плоскости. Когато избираме пълнежа е хубаво да помислим колко шумоизолирана искаме да бъде вратата. Колкото по-плътна, толкова по–шумоизолирана. Сега дойде моментът на още по хубавата част - какъв цвят. Цветовете най-често се избират от това какъв цвят е подът, стените, мебелите.

Ако всичко в дома ви е тъмно, може да направите контраст със светли врати или обратното. Ако държите тогава всичко да ви е светло, то тогава изберете светла врата. Когато поставяме вратите винаги забравяме да помислим на къде ще се отварят те. Хубаво е да знаем в дома ни колко пространство има, за да можем да преценим накъде ще бъде най-удобно да се отваря една врата.

Не трябва да стесни или да запълни и пречи една врата при нейното отваряне. След като знаем всичко това, можем спокойни и уверени да поръчаме врати за нашия мечтан дом. Важното е да се забавляваме при избор на врати.

Дръжките на вътрешната врата, ако бъдат избрани внимателно, могат да бъдат бижуто, от което се нуждае за всяка стая от Вашия дом. В тази статия ще разглеждаме различните стилове, материали и дизайни, от които можете да се възползвате при избора си на дръжки за интериорните врати.

Интериорните врати са съществена и функционална характеристика в рамките на всеки дом, те действат като разделители и точки за достъп между различни стаи. Никоя врата не е пълна без подходящо обзавеждане, а за вътрешните врати това е изборът на дръжки. Те могат да се превърнат в бижуто на една стая. Макар, че те са физически малък елемент, но незабравяйте, че са много важен елемент от интериорната врата. Просто не ги пренебрегвайте. За да Ви помогнем, ние събрахме най-популярните стилове, модели и материали за изработката на дръжки за интериорни врати и за какъв интериор са най-подходящи.

1. Видове дръжки за интериорни врати

Има два вида дръжки за интериорни врати: топки /наричани още копчета/ и лостове. Има и плюсове и минуси за двете, така че преди да направите покупка, посетете шоурум или вземете проби от дръжките, които обмисляте да поставите. Уверете се, че моделът, който избирате Ви пасва добре в ръката и се чувствате комфортно.

2. Форма на дръжката

Формата е важен ключов елемент при избора на дръжки за интериорни врати. Ето и няколко примера какво можете да откриете на пазара: Овални Дръжките на вратите ще бъдат по-тръбни, без дефиниран ръб и придружени от извити ръбове. Често са гладки и полирани. Кръгли Този стил на дръжката на вратата ще бъде гладък и кръгъл. Те ще бъдат поставени пред кръглата подложка. Ъглови Дръжките на вратите могат да имат квадратни или правоъгълни задни плочи, като самата дръжка също е правоъгълна с остри ръбове Класически Традиционният стил е с голяма правоъгълна подложка, придружаваща декоративна извита дръжка. Това обикновено е в месинг. Съвременени Модерните и съвременни стилови дръжки често са лъскави и по-прости. Те често са от хром или в цвят като бронз или черен цвят.

3. Материал за изработка на дръжки за интериорни врати

Всички интериорни врати, които се виждат един от друг, трябва да имат хардуер от същия стил и завършеност. Оформянето трябва да отразява декора и дизайна на Вашия дом. Има много варианти за избор и ето няколко примера:

 

Месинг

Яркият месинг се среща в по-традиционните домове. Въпреки това, има сатен и антични месингови покрития, които също са подходящи за традиционен декор и имат по-актуална визия.

 

 

Хром

Хромът е с полиран и придава огледален завършек. Сработва се добре с модерен или ретро декор. Сатен хромът е подходящ за съвременен декор.

 

 

Никел

Полираният никел и сатенен никел завършват, както с различни стилове, така и в зависимост от осветлението в помещението.

 

 

Бронз

Бронзовите врати се предлагат в различни покрития и затова могат да работят с почти всеки домашен интериор.

 

Черни

Черните покрития са много популярни и могат да работят с всеки тип декор. преходен или съвременен декор.

 

 

Медни

Медта придава уникален завършек, който може да работи с всеки интериор, от селски до съвременен, в зависимост от стила на дръжката.

 

Кристални

Кристалните дръжки се предлагат най-често от типа „топка”. Тези дръжки се предлагат в ясни или разнообразни цветове.

    

Интериорните врати са основна част от всяка сграда и са един от елементите, които се използват постоянно. Това обезателно налага тяхното периодично поддържане и почистване.

Методи за почистване на интериорни врати:

·         Правилните грижи за интериорните врати зависят от материала от който са изградени крилата, касите и обкова на вратите. Повечето са от MDF или HDF плоскости, с PVC или ламинатно покритие. Те, както и вратите от масив,  се почистват с влажна мека кърпа. Може да се добави почистващ препарат за мебели или дърво за блестящ ефект и по-добро отстраняване на праха и петната,  в концентрацията посочена от производителя на препарата. Абразивните  почистващи средства не са препоръчителни, поради структурата си, която съдържа твърди частици и  може да повреди покритието на крилата и касите.

·         Стъклените интериорни врати се почистват лесно с препарат за прозорци и стъклени повърхности. Те премахват най-добре петната и отпечатъците от пръсти.

·         Дръжките на интериорните врати също трябва да се почистват, тъй като те най-често влизат в контакт с ръцете  и са преносители на много микроби. Дезинфектирането им става с подходящ препарат, но съобразен за материала, от който са изработени дръжките.

Поддръжка на вратите:

·         Освен чрез почистване, поддръжката на интериорните врати става и с още няколко лесни действия. Всички движещи части на вратите трябва да бъдат редовно смазвани. Това се прави, за да не се получава излишен натиск върху вратата и механичните части, както и да се  предотврати тяхното износване преждевременно. Пантите и езичето на ключалката трябва да се смазват с масло или спрей един път месечно, или според честотата на използване на крилата на вратите.

·         Другата необходима поддръжка, спрямо вратите, е контролирането на захващането на обкова. Профилактиката тук е отново около един път месечно и се изразява  в евентуалното затягане на болтовете.

     Дългият живот и видът на вратите, в сравнение с този от деня на закупуването на интериорните врати, зависят  от тяхното обслужване, а това са правилата за правилното им  почистване и поддръжка.

 

  Двукрилите интериорни врати са отлично решение за отвор, който има големи размери, тъй като може да даде на помещението по-голям блясък, уют и удобство.

  Подобно на традиционните решения, тези врати имат своето превъзходство и недостатъци, които могат да бъдат намерени по-долу.

  Отличителни белези на двукрилите интериорни врати и техните сортове

  Основната разлика между двойните интериорни врати от традиционните модификации е броят на крилата. Чрез метода на отваряне те могат да бъдат представени   от следните групи:

 С панти: Тези модификации са най-честият вариант за съвременния потребител, но не и най-практичният за малко жилище. Могат да бъдат със свод или     класически. В първия вариант, когато двете крила са затворени, се образува дъга. Предимството, е че се създава представителна входна врата, а минусът, че   второто крило, в повечето случаи, е стационарно и неизползваемо.

 Плъзгащи: Тези модификации са предназначени за малки жилища, защото Ви позволяват да освободите пространството, предназначено за отваряне и затваряне.   Вариантите, които имате са 2: стандартен модел плъзгащи или такива тип „куфар”, които се прибират в стената и не заемат никакво пространство от стаята.   Очевидно е, че предимство на тези варианти е значителното спестяване на пространство, но трябва да се отбележи и доста значим "минус" - сложна инсталационна
 технология, която означава разваляне на повечето от вътрешните прегради, за да се направи голям отвор.

 Махало: Вратите могат да се отварят навътре и навън.

 Вратите с две крила, както и тези с едно, се класифицират според следните критерии:

1.       според материала, от който са произведени. Най-търсените са дървени, MDF, алуминиеви и стъклени.

2.       по дизайн и стил на изпълнението

3.       по цветове и декор;

4.       по размер.

Интериорни врати: за и против

Вратите, представляващи двукрилни дизайнерски решения, се характеризират със следните положителни качества:

  •   с тяхна помощ лесно се подреждат и украсяват големи отвори;
  •   при използване на врати тип „махало”, потребителите ще оценят възможността за отваряне и в двете посоки, което допринася за по-голямо удобство при движение и спестяване на време;
  •   с отворената двойка крила се образува достатъчно голям отвор, чрез който е възможно лесно да вмъкнете мебели;
  •   ако е необходимо, потребителят може да отвори/затвори едновременно, както едната, така и другата врата. Такова решение се препоръчва, например, когато се изисква да се намалят топлинните загуби;
  •   колекциите от двукрилни врати предоставят възможност за избор на решение, съответстващо на предпочитания от Вас дизайн, размера на крилата, аксесоарите, стила на изпълнение и т.н .;
  •   дори вариантите с най-обикновен дизайн се отличават с по-представителен вид в сравнение с еднокрилите модели;

     Що се отнася до основните недостатъци, трябва  да се отбележи нуждата от разширяване на отворите и липсата на възможност за монтиране в малки помещения.

Както всеки един предмет или мебел в дома ви, интериорните врати също имат нужда от почистване, което трябва да се извършва периодично.

За целта трябва да се съобразим с конструкцията и покритието на вратата, дали е ПДЧ, MDF, HDF. Трябва да знаем дали е възможно да се почиства с определени препарати или е препоръчително да се забърсва само с влажна кърпа, тъй като някои разтвори за почистване на мебели, могат да съдържат вещества, които понякога променят цвета на вратата или дори разяждат покритието.

 

Друго нещо, което трябва да се вземе предвид е редовното смазване на пантите. В зависимост от модела, както и от това дали са интериорни врати в Стара Загора или входни, е необходимо да се смазват със специално предназначените за тази цел масла. Често тя сама ни подсказва, че това време е настъпило и има нужда от вземане на мерки, като започва да издава доста неприятен скърцащ звук. Но като цяло не трябва да се допуска да се стигне чак до там. Просто трябва да го правим по-често и през определен интервал от време, за да запазим колкото се може по-дълго устойчивостта и първоначалния ѝ облик.

Всички знаем, че около пантите полепва и доста прах, ако не се почиства на време, това също може да доведе до трудно отваряне и затваряне на вратата, съпроводено от скърцане. Тук разбира се не става на въпрос за мръсотия от месец или два, а за такава, която е полепнала именно върху смазващите масла и се е натрупала с години. В такъв случай пантите доста се изхабяват, дори може да се наложи и подмяна тъй като в някои случаи може да бъдат негодни за употреба. Ако пък смазващото вещество има някакви примеси - например на водна основа, това може да доведе до ръждясване на пантите.

Като обобщение можем да кажем, че редовното забърсване на вратите с подходящите за целта препарати, може да запази целостта ѝ и да удължи нейния живот.