Интериорната врата заема ролята на преграда, която разделя едно помещение от друго.

По този начин хората имат възможност да си ограничат пространството и да останат сами със себе си. Надеждната врата трябва да бъде освен красива и практична. За да изберем такава врата, която да отговаря на тези критерии са ни нужни доста усилия. Отначало вратата е служила като защита от неканени гости и любопитни очи. Нейната роля е била заемана от големи камъни или големи парчета дърво. С течение на времето интериорната врата претърпява модификации. Жилищата стават все по-сигурни, а вратите по-функционални. В последните години те изпълняват не толкова защитна функция, а по-скоро декоративна. С нейна помощ хората са показвали своето социално положение. В спалните на царете вратите били украсени със скъпи камъни и метали. С течение на годините тази тенденция се е изменила. Появили се по-леки материали, които облекчавали освен експлоатацията и тяхната изработка. В днешно време хората предпочитат вратите им да бъдат красиви и практични. Всяка следваща година на пазара излизат нови модели врати, които имат различни характеристики.

Класическа интериорна врата

Една от най-разпространените и предпочитани врати е класическата. Това е обикновен вариант, който е предпочитан от хората, които харесват класическият интериор. Тя е много практична, когато се използва по предназначение.

Плъзгаща интериорна врата

Следващия тип е плъзгаща врата. Тя е много компактна и е идеално решение, когато няма достатъчно пространство. Плъзгащата система дава възможност да се създаде усещане за светлина и простор. Освен като врата тя може да бъде използвана и като портал. Също така могат да бъдат изработени според интериора или други изисквания за височина, широчина, с едно или две плъзгащи крила.

интериорна врата

Интериорна врата тип „Хармоника“

Третия вид са т.нар.Хармоники. Те могат да бъдат с едно или две крила, които се плъзгат в противоположни посоки. Освен че заемат малко място, те изглеждат красиво и функционално. Също могат да се изработят по индивидуални размери и дизайн. По принцип те се изработват от PVC материали, които са лесни за почистване.

Врата „Махало“

Следващия вид врати е тип „Махало”. Те могат да се отварят както напред, така и обратно. По-често срещани са в офиси, заведения и ресторанти.

Материали на изработка

Вратите се изработват от най-различни материали както традиционни, така и съвременни. Един от най–популярните си остава дървото. Като най–предпочитани врати са тези от МДФ и HDF - те са влагоустойчиви, трайни и екологични. Вратите от МДФ са леки и не се деформират. Друг използван материал е ПДЧ - той е по-нисък клас материал и при него няма добра топло- и шумоизолация и здравина. Стъклото също участва при изработката на вратите, като то може да бъде матирано, с гравюра, с принт, обикновено и др.

Разнообразието на модели, видове, материали и дизайни позволява да се спрете на врата, която да задоволи вашия вкус и предпочитания.

Интериорните врати са дългогодишна инвестиция и важен елемент за Вашия дом. Препоръчително е да подхождат на пода или поне цветовете да се не бият помежду си. Също така трябва се вписват в цялостната идея на вашето жилище. Обърнете внимание, че Вашия дом изразява самите вас. Необходимо е да обърнете внимание също така на материала, от който са изработени, това е важно както за качеството на вратата, така и за визията която тя придава. Много хора се затрудняват в избора си заради мащабното предлагане на нашия пазар.

Най-доброто решение

Ако искате да спестите максимално - идеалният вариант за Вас е плъзгаща интериорна врата. Тя е удобно и компактно решение, когато искате да отделите едно общо помещение, без да е необходимо да се изграждат стени и да се прави цялостно преустройство на помещението. Друго предимство на тези врати е, че при отварянето им не създават неудобства и не заемат от квадратурата. При тях имате избор как искате да изглеждат. Може да се облекат зидовете с каса, може и да е само крило с механизъм. Ако искате механизма да не е видим, се облича с комплект первази или може да го скриете със гипсокартон. Има възможност да се сложи магнит, за да се събира крилото към касата. Този тип врата е много разпространен от доста години и все повече клиенти избират него. Цената е приблизително същата като на стандартните интериорни врати. На пазара има разнообразието което е необходимо, за да направите вашият най-добър избор.

Почистване на плъзгащи интериорни врати

Трябва да бъдете запознати, че всяка врата изисква поддръжка за правилното си функциониране. Тази поддръжка не е никак трудна. На няколко месеца е препоръчително, механизма да се почиства и смазва. Всичко иска поддръжка за да остане максимално дълго в първоначалният си вид, вратите не са изключение. Има препоръки които трябва да спазвате, като начин на почистване, смазването на механични части, притягане на крепежни елементи.

Изберете най-доброто за вас и положете грижата, която изисква.

Дръжките на вътрешната врата, ако бъдат избрани внимателно, могат да бъдат бижуто, от което се нуждае за всяка стая от Вашия дом. В тази статия ще разглеждаме различните стилове, материали и дизайни, от които можете да се възползвате при избора си на дръжки за интериорните врати.

Интериорните врати са съществена и функционална характеристика в рамките на всеки дом, те действат като разделители и точки за достъп между различни стаи. Никоя врата не е пълна без подходящо обзавеждане, а за вътрешните врати това е изборът на дръжки. Те могат да се превърнат в бижуто на една стая. Макар, че те са физически малък елемент, но незабравяйте, че са много важен елемент от интериорната врата. Просто не ги пренебрегвайте. За да Ви помогнем, ние събрахме най-популярните стилове, модели и материали за изработката на дръжки за интериорни врати и за какъв интериор са най-подходящи.

1. Видове дръжки за интериорни врати

Има два вида дръжки за интериорни врати: топки /наричани още копчета/ и лостове. Има и плюсове и минуси за двете, така че преди да направите покупка, посетете шоурум или вземете проби от дръжките, които обмисляте да поставите. Уверете се, че моделът, който избирате Ви пасва добре в ръката и се чувствате комфортно.

2. Форма на дръжката

Формата е важен ключов елемент при избора на дръжки за интериорни врати. Ето и няколко примера какво можете да откриете на пазара: Овални Дръжките на вратите ще бъдат по-тръбни, без дефиниран ръб и придружени от извити ръбове. Често са гладки и полирани. Кръгли Този стил на дръжката на вратата ще бъде гладък и кръгъл. Те ще бъдат поставени пред кръглата подложка. Ъглови Дръжките на вратите могат да имат квадратни или правоъгълни задни плочи, като самата дръжка също е правоъгълна с остри ръбове Класически Традиционният стил е с голяма правоъгълна подложка, придружаваща декоративна извита дръжка. Това обикновено е в месинг. Съвременени Модерните и съвременни стилови дръжки често са лъскави и по-прости. Те често са от хром или в цвят като бронз или черен цвят.

3. Материал за изработка на дръжки за интериорни врати

Всички интериорни врати, които се виждат един от друг, трябва да имат хардуер от същия стил и завършеност. Оформянето трябва да отразява декора и дизайна на Вашия дом. Има много варианти за избор и ето няколко примера:

 

Месинг

Яркият месинг се среща в по-традиционните домове. Въпреки това, има сатен и антични месингови покрития, които също са подходящи за традиционен декор и имат по-актуална визия.

 

Хром

Хромът е с полиран и придава огледален завършек. Сработва се добре с модерен или ретро декор. Сатен хромът е подходящ за съвременен декор.

 

Никел

Полираният никел и сатенен никел завършват, както с различни стилове, така и в зависимост от осветлението в помещението.

 

Бронз

Бронзовите врати се предлагат в различни покрития и затова могат да работят с почти всеки домашен интериор.

 

Черни

Черните покрития са много популярни и могат да работят с всеки тип декор. преходен или съвременен декор.

 

Медни

Медта придава уникален завършек, който може да работи с всеки интериор, от селски до съвременен, в зависимост от стила на дръжката.

 

Кристални

Кристалните дръжки се предлагат най-често от типа „топка”. Тези дръжки се предлагат в ясни или разнообразни цветове.

 

 

Какво трябва да знаем за интериорните врати и защо? Сега ще ви разкажем колко бързо и лесно можем да изберем една интериорна врата за нашия прекрасен дом. Хубаво е като тръгнем за врати да знаем размерите. Как да ги вземем правилно? Важно е да вземем височина, дебелина на зид и широчина, ако имаме затруднение във взимането на размери или не се чувстваме достатъчно сигурни, че сме ги взели правилно, винаги може да се обадите на нашите консултанти в шоурума, за да запишем час за размер с наш компетентен човек.

След като вече знаем какви са размерите е хубаво да помислим и за покритието на вратата. То може да бъде с фолио, ламинат или дървесни частици. Дървесните частици се водят най-висок клас. Време е да помислим и за пълнежа във врата. Той може да бъде с пчелна пита, ПДЧ оребряване, с рамка от масив и HDF плоскости. Когато избираме пълнежа е хубаво да помислим колко шумоизолирана искаме да бъде вратата. Колкото по-плътна, толкова по–шумоизолирана. Сега дойде моментът на още по хубавата част - какъв цвят. Цветовете най-често се избират от това какъв цвят е подът, стените, мебелите.

Ако всичко в дома ви е тъмно, може да направите контраст със светли врати или обратното. Ако държите тогава всичко да ви е светло, то тогава изберете светла врата. Когато поставяме вратите винаги забравяме да помислим на къде ще се отварят те. Хубаво е да знаем в дома ни колко пространство има, за да можем да преценим накъде ще бъде най-удобно да се отваря една врата.

Не трябва да стесни или да запълни и пречи една врата при нейното отваряне. След като знаем всичко това, можем спокойни и уверени да поръчаме врати за нашия мечтан дом. Важното е да се забавляваме при избор на врати.

  Двукрилите интериорни врати са отлично решение за отвор, който има големи размери, тъй като може да даде на помещението по-голям блясък, уют и удобство.

  Подобно на традиционните решения, тези врати имат своето превъзходство и недостатъци, които могат да бъдат намерени по-долу.

  Отличителни белези на двукрилите интериорни врати и техните сортове

  Основната разлика между двойните интериорни врати от традиционните модификации е броят на крилата. Чрез метода на отваряне те могат да бъдат представени   от следните групи:

 С панти: Тези модификации са най-честият вариант за съвременния потребител, но не и най-практичният за малко жилище. Могат да бъдат със свод или     класически. В първия вариант, когато двете крила са затворени, се образува дъга. Предимството, е че се създава представителна входна врата, а минусът, че   второто крило, в повечето случаи, е стационарно и неизползваемо.

 Плъзгащи: Тези модификации са предназначени за малки жилища, защото Ви позволяват да освободите пространството, предназначено за отваряне и затваряне.   Вариантите, които имате са 2: стандартен модел плъзгащи или такива тип „куфар”, които се прибират в стената и не заемат никакво пространство от стаята.   Очевидно е, че предимство на тези варианти е значителното спестяване на пространство, но трябва да се отбележи и доста значим "минус" - сложна инсталационна
 технология, която означава разваляне на повечето от вътрешните прегради, за да се направи голям отвор.

 Махало: Вратите могат да се отварят навътре и навън.

 Вратите с две крила, както и тези с едно, се класифицират според следните критерии:

1.       според материала, от който са произведени. Най-търсените са дървени, MDF, алуминиеви и стъклени.

2.       по дизайн и стил на изпълнението

3.       по цветове и декор;

4.       по размер.

Интериорни врати: за и против

Вратите, представляващи двукрилни дизайнерски решения, се характеризират със следните положителни качества:

  •   с тяхна помощ лесно се подреждат и украсяват големи отвори;
  •   при използване на врати тип „махало”, потребителите ще оценят възможността за отваряне и в двете посоки, което допринася за по-голямо удобство при движение и спестяване на време;
  •   с отворената двойка крила се образува достатъчно голям отвор, чрез който е възможно лесно да вмъкнете мебели;
  •   ако е необходимо, потребителят може да отвори/затвори едновременно, както едната, така и другата врата. Такова решение се препоръчва, например, когато се изисква да се намалят топлинните загуби;
  •   колекциите от двукрилни врати предоставят възможност за избор на решение, съответстващо на предпочитания от Вас дизайн, размера на крилата, аксесоарите, стила на изпълнение и т.н .;
  •   дори вариантите с най-обикновен дизайн се отличават с по-представителен вид в сравнение с еднокрилите модели;

     Що се отнася до основните недостатъци, трябва  да се отбележи нуждата от разширяване на отворите и липсата на възможност за монтиране в малки помещения.