Индийски врати Занзибар

 

Разположен на източно-африканския бряг на Индийския океан, Занзибар се превърна във важен туристически център в света. Известен е със своите градини с подправки, уникален начин на живот и природни красоти, които привличат милиони туристи всяка година. В допълнение към всички тези красоти, един от поразителните детайли в архитектурата на Стоун Таун, столицата на остров Занзибар и включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, са дървените входни врати, носещи следите на африканската, индийската и арабската цивилизация.

През 80-те години в Стоун Таун има над 800 исторически врати на Занзибар, но броят им за жалост намалява, поради ремонтни дейности и международни колекционери

Наименованието “Вратите на Занзибар“ е нарицателно в много страни

Можете да ги забележите по главните улици на Стоун Таун, известни като - „Вратите на Занзибар“, те са част от наложила се концепция през годините, отличаваща се с издълбани дървени врати характерни и по бреговете на Суахили (крайбрежието на Индийския океан в Източна Африка). Въпреки, че е възможно да се намерят подобни входни врати, в някои части на Кения, Етиопия, Танзания и Мозамбик, те си остават известни под името „Врати от Занзибар“, а и тези дизайни на врати са взаимствани, като се произвеждат в много страни по света. Много къщи с издълбани дървени врати, в които туристите прекарват дълго време, за да се снимат пред тях, днес се използват като хотели, ресторанти и ателиета за рисуване

Символика на вратите в Занзибар

Внимателно издълбаните врати на Занзибар предоставят на жителите и туристите информация за културата на суахили в Източна Африка. Поради своята трайна и лесна обработка, входните врати от тиково дърво могат да подскажат социалния статус и професията на собствениците на жилищата. Орнаментите и шарките на вратата разказват историята на обитателя. Най-старите врати има символ, който прилича на риба. Друг символ, който е част от декорацията, е веригата. Модели, подобни на вълни и въжета говорят за морска търговия. Цветя на вратата показват колко хора живеят в нея, а изображенията на лозя се отнасят до търговията с подправки. Геометричните фигури пък са белег на счетоводителите.

Характерни типове врати

Характерни са два вида врати, които се приемат като произведения на изкуството в Занзибар и тези типове врати съдържат информация за домакините им.

  • Двукрила врата, чийто крила се се отварят заедно и са със сгъваеми капаци, са известни като „Индийски врати“или „врати от Гуджарат“. Те са по-малки и имат сводеста рамка. Тези врати могат да се видят на претъпкани пазарни улици, където живеят индийски бизнесмени.

 

  • Арабите също са построили свои собствени порти в Занзибар, поради управлението на османците на острова в продължение на много години. Техния тип врати се наричат "Арабски порти". Те обикновено са правоъгълни и имат вдлъбнати резбовани рамки. Тези порти често съдържат арабски надписи. Писанията са предимно: "Bismillahirrahmanirrahim" или стихове от Корана, а понякога името на живущия също е гравирано на вратата.