Живеете в къща и имате желанието да промените фасадата, защото входната врата изглежда зле и не е поддържана. В повечето случаи хората държат на безупречния вид на дома си, но не са наясно колко важно е входната врата да бъде също изрядна. Вратата е нещо повече от вход за жилището. Тя, освен че посреща най-желаните хора е и бариера за крадци и недоброжелатели. Когато една входна врата има правилна поддръжка и обслужване, нейният живот може да се удължи и така ще Ви служи за по-дълъг период от време. Няма вечни неща, това важи и за вратите. Една врата, ако е изработена от качествена дървесина, но е изложена на атмосферни условия - пряка слънчева светлина, високи или ниски температури, сняг, дъжд – това не би ѝ се отразило никак добре. Съвсем нормално е, врата изработена от МДФ панели, с времето да се разшири леко и подуе от влагата. Както всяко нещо, така и вратата си иска своето внимание. Ако не се вземат мерки на време, ще дефектира до необратима степен. Едно крило изкривено вследствие на влага, трудно започва да се отваря и затваря. Вратите имат заводски допустими норми на отклонения, след което е вече невъзможно да се поправят. Единственият вариант е подмяна с нова врата.

Входни врати за къщи

Входните врати монтирани на къща, могат да бъдат и от масивно дърво. Вариант за защита при тях е, покритие с корабен лак, което ще ги предпази от лошите външни условия. Когато една врата не е имала редовна поддръжка и е била изложена на слънце, дъжд, сняг, вече няма как да бъде оправена. Варианта е единствено - нова врата! Най-подходящите врати за къщи са блиндираните врати. Те са изработени от метал или алуминий и са устойчиви и непретенциозни към атмосферните условия. При дървените врати е достатъчно, от време на време да се пребоядисват и лакират, за да станат като нови.

Проблеми при металните врати и съвети за удължаване на живота им

При металните врати най-честите проблеми, които възникват, са дразнещо скърцане и трудно отваряне и затваряне, както и ръждясването на пантите. Една врата, която е подложена на слънце ще избледнее с времето и със сигурност това ще се отрази на външния ѝ вид, като я загрози. От друга страна ще рефлектира и върху цялостната визия на фасадата. В днешно време, в търговката мрежа, има голямо предлагане на множество препарати, които биха удължили живота на вратата. Няма значение входната врата, от какъв материал е изработена, пантите ѝ са от стомана и са податливи на ръждясване, особено в региони по крайбрежието, където влагата е висока. Бихме Ви препоръчали веднъж месечно да ги смазвате с графитна смазка или бяла грес, но също така е желателно да се смазват дръжките, резетата, патроните, бравите, за да имат по дълъг живот. За цялостното излъчване на фасадата на къщата Ви е важно, крилото и касата да са боядисани с боя, която има UV защита. Така боята, не само ще предпази вратата Ви от слънчевите лъчи, но и домът Ви ще изглежда прекрасно!

В днешно време технологиите са доста напреднали и позволяват направата на модели, които по нищо не отстъпват на дървените си събратя, като дизайн и излъчване. За хората, които държат на класическия вид има варианти, при които боята е с дървесни мотиви. Едно от най-добрите решения, за да не се налага никаква поддръжка, остава алуминиевата врата. Тя не се влияе от влагата, което е най-важното за входната врата!