Блиндирана врата за дома

Когато избирате блиндирана врата, трябва да знаете какви качества тя трябва да притежава. Естествено, тя трябва да предпазва къщата от външно проникване, така че от нея се изисква устойчивост на взлом. Звукоизолацията и топлоизолацията са еднакво важни. Разбира се, трябва да имат и много други качества, които ще разгледаме по-подробно.

 

Какви видове блиндирани врати има?

Блиндираните входните врати могат да бъдат разделени на две основни категории - врати за апартаменти и врати за вили. По отношение на тези видове се налагат различни изисквания и това е разбираемо - вратите за апартаменти се експлоатират при по-малко условия, предимно климатични, а вратите за вили поемат много по-големи натоварвания. По този начин, когато избирате врата, е необходимо да вземете предвид много фактори и по принцип не се нуждаете от специалист за това, можете да се справите сами. Основното нещо е да се спазват поне основните правила за избор и ясно да се разбере при какви условия ще се използва.

 

От какво са направени блиндираните врати?

Както дървото, така и металът могат да служат като материал за входна врата , но металът е много по-надежден, например врати, които не са защитени от взлом, не са изработени от дърво. Следователно, когато се вземе решение за закупуване на блиндирана входна врата, обикновено целта на покупката се счита за металната врата.

 

Цени на входната врата

Колкото и грубо да звучи, първото нещо, което трябва да имате предвид при закупуването на блиндирана врата, е нейната цена. Разбира се, можете да си купите добра евтина врата, но най-вероятно тя ще бъде добра само визуално. За малко пари вратата няма да има почти никакво друго качество, което трябва да има входната врата, с изключение на декоративните.

 

Производители на блиндирани врати

Друг критерий за избор е производителят. Ясно е, че днес блиндираните входни врати се произвеждат от много различни компании, някои от тях се доставят от чужбина. Не е толкова лесно да се разберат всички източници на влизане на врати на пазара, така че е най-добре да изберете най- известните производители, чиито продукти отдавна са се доказали по възможно най-добрия начин. Но и тук има подводни камъни - лесно е да се сблъскате с банален фалшификат, така че също трябва да изберете разумно продавача. Освен това, преди да купите, е задължително да се запознаете с всички сертификати за продукта, които могат да гарантират високото му качество. Ако няма сертификат, тогава няма гаранция за качество, освен сертификат, производителят трябва да приложи и друга документация към своя продукт, например каталог с чертеж на вратата, който посочва всички нейни компоненти, а също така има изчерпателна информация за характеристиките.

 

Топло и звукоизолационни свойства

Другия важен елемент е пълнежа на вратата. Като правило той е отговорен за звукоизолацията и топлоизолацията , като последният фактор при външните врати за вила е много важен. Но звукоизолационните качества на вратата също трябва да са висок. Изолацията във вратата трябва да отговаря на всички необходими критерии и не трябва да се пести и за двете. За топлоизолация най-популярните опции днес са минералната вата и полистирен. Минералната вата е най-добрият вариант, особено от съображения за пожарна безопасност. Този материал обаче е много хигроскопичен и абсорбира добре влагата, за това е много важно да проверите вратата за нейната плътност, така че да няма дупки в нейната структура, дори и най-малките, през които влагата може да проникне вътре. В това отношение полистирена е много по-практичен - той абсолютно не се страхува от влага и има повишени топлоизолационни качества. И също така е много важно при проверка на топлоизолационните качества на нова врата: добрата блиндирана врата трябва задължително да има две уплътнения на крилото и касата.

Заключване на блиндирана врата

Бравата е много важна част от вратата и затова трябва да получите и изчерпателна информация за нея. Днес доста магазини продават висококачествени входни блиндирани  врати от реномирани производители, при които бравите не са поставени на вратата в завода, а директно при монтажа на вратата. Това е грешно, заключването на блиндираната вратата трябва да бъде инсталирано директно от производителя.

 

Надеждност и устойчивост на взлом

Има и други подробности, на които трябва да обърнете внимание при избора си. Например дебелината на металния лист в крилото, която според стандартите не трябва да бъде по-малка от 1мм. Но мнението на съвременните експерти е, че дебелината на метала трябва да бъде поне 2 мм, а в идеалния случай тя може да достигне 3 мм, но не повече, в противен случай вратата ще бъде прекалено тежка.

 

Инсталиране на блиндирана врата

След като обаче вратата е избрана и закупена, изискванията не свършват дотук. Вратата все още не е монтирана и, разбира се, това трябва да се направи от майстори, които имат договор с вносителя и знаят всички подробности за инсталирането на точно закупената врата. Не бива да каните външни майстори, дори ако те начисляват по-ниска цена. В крайна сметка, монтирането на вратите също идва с гаранция и е по-добре цялата работа да се извършва от една фирма - от продажба до монтаж. Тук трябва да помним, че неразумните спестявания дори в един момент могат значително да усложнят използването на вратата в бъдеще и бързо да доведат до необходимостта от нейния ремонт!