Вратите могат да бъдат символ на величие, възможност или власт. Някои известни врати са били считани за символични портали към други светове. Има врати, които са проектирани за почитане на богове, царе и дори жени. Те са представлявали сложно издълбани фигури на лъвове, дракони и божества, служещи за предупреждение или поздрав.

Вавилон – портата на Ищар

Историята разказва за цар Навуходоносор, който построил тази мощна синя, тухлена порта, имаща остъклена врата. Това се случило около 600г. пр. Хр. Вратата изобразява образа на дракон Мадрук, а също така и фигури на бикове и лъвове, които се смятат за пазители на портите. Портата на Ищар е с височина 15 метра и е широка 10 метра, също така се отличава с надпис, състоящ се от 60 реда.

Рим - свещена врата на базиликата „Св. Петър”

Свещена врата или „Вратата на Великата прошка” се отваря точно на период от 25 години. Именно тогава папата почуква 3 пъти по нея със малко чукче и тя се отваря. След това остава отворена за цяла година, а когато изтече годината вратата хлопва отново за цели 25 години. 16-те бронзови панели по нея изобразяват сцени на греха и изкуплението.

Истанбул - Императорска врата на Света София

Това е най-голямата врата в църквата „Света София”, датираща от 6-ти век. Вратата е с дължина 7 метра, направена е от дъб, а рамката ѝ е от бронз. Вратата е била използвана само от императора и неговата свита. Днес църквата е музей.

Флоренция - Вратите на Рая на баптистерия „Сан Джовани Батиста“

Представляват врати от бронз, които са на източния вход към шестоъгълна баптистерия. Портите се състоят от два броя крила изобразени с общо 10 квадратни релефа от позлатен бронз. Оригиналните панели са свалени през 1990 г., за да бъдат съхранени след повече от половин век употреба и са заменени с копия.

Пожелаваме на всеки един от нашите читатели да успее да посети тези забележителни врати и порти. Надяваме се да Ви е било интересно и да сте научили нещо ново. Сега, когато се разхождате и забележите интересна входна врата, можете да бъдете сигурни, че има история и може би е много интересна.