Вратите могат да бъдат символ на величие, възможност или власт. Някои известни врати са били считани за символични портали към други светове. Има врати, които са проектирани за почитане на богове, царе и дори жени. Те са представлявали сложно издълбани лъвове, дракони и божества, служещи за предупреждение или поздрав.

Портата на Ищар във Вавилон

Около 600г. пр. Хр. Навуходоносор построил тази мощна синя, тухлена порта, която има остъклена врата. Той изобразява на вратата образа на дракон Мадрук. На известната порта са изобразени и лъвове, и бикове, които се смятат за пазители на портите. Портата на Ищар е с височина 15 метра и е широка 10 метра, също така се отличава с надпис, състоящ се от 60 реда.

Свещена врата на базиликата „Св. Петър” в Рим

Свещена врата или „Вратата на Великата прошка” се отваря на всеки 25 години. Папата почуква със сребърно чукче 3 пъти по нея и вратата се отваря. Тя остава отворена за цяла година, когато изтече тази година вратата отново се затваря за 25 години.16-те бронзови панели изобразяват сцени на греха и изкуплението.

Императорска врата на Света София в Истанбул

Това е най-голямата врата в църквата „Света София”, датираща от 6-ти век. Вратата е с дължина 7 метра, направена е от дъб, а рамката ѝ е от бронз. Вратата е била използвана само от императора и неговата свита. Днес църквата е музей.

Вратите на Рая във Флоренция, баптистерия „Сан Джовани Батиста“

Това са бронзови врати, които са източния вход към шестоъгълна баптистерия. Портите се състоят от две крила изобразени с общо 10 квадратни релефа от позлатен бронз. Оригиналните панели са свалени през 1990г., за да бъдат запазени след повече от 500 години употреба и са заменени с копия.

Пожелаваме на всеки един от нашите читатели да успее да посети тези забележителни врати и порти. Надяваме се да Ви е било интересно и да сте научили нещо ново. Сега, когато се разхождате и забележите интересна входна врата, можете да бъдете сигурни, че има история и може би е много интересна.