Блиндирана врата

Блиндираните врати са подходящи за панелни жилища, за тухлени жилища дори и за къщи. Те са шумоизолиращи и топлоизолиращи. Основен въпрос, който трябва да си зададем при закупуването на врата е, колко е сигурна тя. Трябва също да разберем и колко сигурни са заключващите системи по нея.

Заключващи системи на блиндираните врати

Повечето блиндирани врати разполагат с 2 независими заключващи системи, които допринасят за изключтелна сигурност и спокоен сън. Този тип врати имат различни видове брави. Например, долната заключваща може да е тип „Ямков ключ“, а горната е тип „Секрет“. Това помага сигурността и може да затрудни максимално евентуални натрапници, в опита им за влизане с взлом.  

Системи за сигурност на блиндираните врати

Както всички знаем, вратите имат панти. Какво обаче се случва, ако искаме да отваряме крилото навън и съответно пантите останат отвън? Възможно ли е вратата да се извади от пантите? Ако използвате блиндирана врата, отговорът на този въпрос е „НЕ“. Това е напълно невъзможно. Вратите от тази категория обикновено имат от 3 до 6 шипа (пасивни), които се позиционират сигурно в касата, когато се затвори вратата и правят невъзможно ваденето ѝ от пантите. Много от моделите освен всички тези системи, разполагат и с допълнително нощно резе. То играе ролята на верижка и също много спомага сигурността.

Допълнителни защити при блиндираните врати

Ако все пак, тези защити се окажат малко и не са достатъчни и ако държите особено много на сигурността, може да изберете и някоя още по-сигурна брава. Може в магазина да не се предлага определен вид брава като артикул и да няма как да Ви я сменят, тогава потърсете специалист/ ключар, който да извърши замяната.

Повечето блиндирани врати са уплътнени добре от всички страни. Дебелината им варира от 7 до 9 см. Това служи, за да се постигне по-добра топло- и шумоизолация.

Изборът на правилната врата може да Ви опази от недоброжелатели, а същото и да внесе ново усещане за промяна и свежест в дома Ви.