Когато изборът на блиндирана врата е направен, идва ред на аксесоарите, които могат да променят облика ѝ изцяло. Те не са за подценяване, защото неправилното им  поставяне може да доведе до затрудняване експлоатацията на вратата.

Дръжките са една от основните и крайно необходими части по блиндираната врата. Най-общо те могат да се разделят на пасивни и активни. Пасивни дръжки се наричат тези, които не могат да се движат и служат за улесняване при затваряне на вратата.

Поставят се от външната страна и могат да бъдат под различна форма, а именно: топка; полумесец; пура и т.н.  Съществуват модели дръжки за блиндирани врати със стандартна форма, но с блокиран ход на действие, като по този начин дръжката не се движи. При поставяне на пасивна дръжка, дори когато е отключена вратата, тя не може да се отвори без поставяне и завъртане на съответен ключ.

Активните дръжки също могат да бъдат с различна форма. Разделят се на: “цял шилд” и тип “розетки”.

Масово разпространени са дръжките с цял шилд. Те се състоят от шилд и ръкохватка, прикрепена към него. Могат да бъдат с отвор за секретна ключалка, обикновен ключ и с врътка за сервизни помещения.

Другият тип дръжки са с розетки. Те нямат шилд, а само ръкохватка и отделна розетка с различен отвор. Могат да се делят на различни видове, в зависимост от основното им предназначение. При блиндираните врати този тип дръжки не  е толкова често срещан.

Различните типове дръжки при различните модели врати могат да бъдат изработени от различен материал. Изборът им зависи основно от това, дали даденият модел врата ще бъде изложен на преки атмосферни условия или ще се постави в затворено пространство. При директно излагане на външни условия материалите за изработка на дръжките трябва да са с необходимата устойчивост, за да се избегнат нежелани последици.

     Трудно е да дадем еднозначен отговор на този въпрос. Определено вратата е неразделна част от стената. Начина на захващане, вида на касата и материала на изработка, зависят от стената, на която ще се монтира тя, също така и от коридора, за който е предназначена. Входните врати са част и от интериора на жилището. Те се съобразяват с мебелите и дизайна на помещенията. Често за модерен или класически стил интериор се използват дървени врати, като се следи да са с един тон по-тъмни от цвета на паркета. При съвременните, модернистични врати, които са с гладка повърхност, цвета хармонизира с пода на помещението, както и с обзавеждането.

     В повечето случаи се предпочитат по-здрави и масивни входни врати, като дизайна някак си остава на заден план. Вратите, които са изработени от материали като МДФ или ПДЧ, дори и дървените, влизат в употреба при помещения, които имат неутрален интериор и са по-подходящи за интериорни, отколкото за входни.

     Вратите със стъкло в структурата си са изключително красиви. Използва се декоративно стъкло, което е необходимо да притежава висок клас на безопасност, а може да има и стъклопис. Ако искате стъклописа да е цвете, съобразете баланса на декорация в помещението. Постарайте се да избегнете цветното натрупване. Тези врати не са особено подходящи за входа на жилището, заради понижената им степен на защита.

 

     Пластмасовите врати се употребяват предимно за балкони, зимни градини, тераси, вътрешни дворове и др. Не се препоръчва монтирането на такива врати за основни входни. Посъветвайте се със специалисти по интериорен и екстериорен дизайн дизайн, за да избегнете допускането на нелепи грешки. 

     Входната врата е тази част от дома, за която се сещаме много рядко, само когато влизаме или излизаме от вкъщи. Това е изключително грешен подход от наша страна, защото входната врата е изключително важна част от жилището ни. Тя е лицето на нашия дом, също и важен елемент от цялостната ефективност на жилището. Добре на входа на дома да поставим блиндирана врата, за да гарантираме сигурността на цялото семейство и имущество. Ето защо е важно да отделим повече внимание на вратата, особено когато планираме ремонт. Често допускана грешка е отделянето на повече внимание и средства за ремонта на интериора на дома и напълно пренебрегваме  входа му. Трябва да знаете, че входната врата оказва невероятно въздействие и върху интериора.

Как да преценим дали трябва да сменим входната врата с нова?

  • Всички входни врати трябва да се проверяват периодично. Внимателно огледайте как вратата пасва в рамката. Това можете да направите като я отваряте и затваряте в топло и в студено време. Уверете се, че всички закрепвания и части на вратата не са увредени. Ако в топлото време тя се затваря трудно и плътно, то със сигурност в студеното време ще е зле уплътнена.
  • Внимателно проверете уплътненията от всяка страна на вратата. Ако някъде се процежда светлина, то подмяната на уплътнителя е задължителен, за да се избегне влизането на въздух отвън навътре.
  • Сигурността на вратата е от решаващо значение. Затова е необходимо да тествате ключалките и бравите дали са стабилни и здрави. Те гарантират сигурността на жилището ви.
  • Знаете ли колко добре изолира вашата врата? Можете да проверите това като измерите температурата от вътрешната страна на вратата в топло и студено време. Ако външната температура оказва влияние, вероятно изолацията на крилото е недостатъчна или увредена. При избор на нова врата, търсете такава с качествен изолационен пълнеж, плътно прилягаща на уплътнението, блиндирана и с неразбиваеми ключалки.

 

   Всички врати изискват нашето внимание и грижи. Така ще сме спокойни и сигурни, че изпълняват своята основна функция - защита на семейството и имуществото ни. Също така, те придават авторитетен вид на входа на дома ни. Да не забравяме, че хората които виждат вратата ни, си правят извода за нас като стопани.

     Необходимо е да бъдат завършени всякакви процедури по нанасяне на мазилка, шпакловане и т.н. Към монтаж на входните вратите се пристъпва накрая.

     Преди за започнете монтажа измерете равнините на стената спрямо касата. Необходимо е да са напълно прави. След като сте направили това, можете да пристъпите към поставяне на пяна между стената и касата. По-масивните каси за входни врати, освен с пяна, се монтират към стената и с винтове, за по-голяма стабилност.

Ето някои важни моменти при монтажа на входна врата:

     От голямо значение е дизайнът на вратата да е уникален и стилен, но ако качеството на материалите е ниско, то цялата подмяна на вратата се обезсмисля.

     Останалите елементи от вратата - панти, дръжки, ключалки и др, трябва да са в стила на вратата, за да не изглеждат нелепо.

     Обърнете внимание на цвета на дръжките! Той също е от значение за цялостната визия на вратата.

 

     Дръжките може да са с цвят бронз, злато, никел, може да са матови или полирани. Върху пантите можете да поставите декоративни капачки. А възможността на някои модели панти да се регулират, предотвратява възможността за усукване на крилото.

     Входната врата говори много за стопанина на дома. Затова е важно каква врата ще изберете за входа на вашата крепост.  На пазара се предлага огромно разнообразие от модели, различни като стил, цвят и качество. Ако отделите малко повече време за избора си, вероятно ще попаднете на подходящата за вашия дом врата.

     Най-важната функция на входната врата е да пази дома ви от външни посегателства. Затова проучете пазара и се спрете на тези входни врати, които са с ефективна заключваща система. Покритието има по-естетически принос в избора, но в никакъв случай не е маловажно. За да сме максимално полезни в избора ви, ще се спрем на различните видове покрития за входни врати, особеностите и приложението им.

МДФ - ламиниран или лакиран

     Този вариант е подходящ за къщи с навеси и за апартаменти. Не се препоръчва за места, които са влажни и са изложени на лоши метеорологични условия.  Дървените врати също не са предназначени за ползване на открито.

PVC фолио

     С този материал се придава завършен вид на металната врата. Препоръчва се вратите с подобно покритие да се използват в жилищни сгради и кооперации. Слънчевите лъчи действат пагубно на материала, затова той не е подходящ за къщи и вили. Ако все пак сте си харесали модел с такова покритие, вземете с фолио, което притежава UV защита.

Врата с прахово боядисване

     Това е най-издържливото покритие при вратите, затова се препоръчва за монтиране на места, които са изложени на атмосфетни влияния. Технологията на боядисването и използваните материали гарантират здравината на положения слой.

Врати от PVC

     Вратите от този материал не са подходящи за външи, защото са нестабилни. Заключващите системи също не са усъвършенствани. Този вид врати е по-подходящ за интериорна употреба.

Врати от алуминий 

     Изолацията е лоша, а крилата са много тънки. Подходящи са само за интериора и не се препоръчват за входни.