Всяко семейство се стреми към уют, сигурност и топлина за своя дом и най-лесният начин да постигнем това, е като го подновим с нова Входна врата.

 

Вероятно за много хора изборът би бил труден, за това ще ви запознаем с няколко от важните параметри, които трябва да притежават различните входни врати:

• Взломоустойчивост – този параметър е показателен за това, колко е защитена една врата. Важно е вратата да бъде блиндирана или метална и да има сигурни заключващи системи, за да бъде по-устойчива и защитена от нежелано проникване. Повечето врати на пазара се предлагат с две или три заключващи системи, допълнително подсигурени с шипове.

• Шумо и топло изолация - има различни материали, с които може да се постигне изолацията, като най-разпространени при Входните врати са минералната вата и полистирена. Минералната вата е направена от естествени материали - камък и стъкло, като свойствата ѝ са с голяма трайност и няма опасност да се променят във времето.

• Визия - и не на последно място е много важно вратата да бъде с красива визия, все пак тя е лицето на един дом. Изобилието е голямо, за това тук идва и трудния момент да вземем решение. Това решение е много важно, защото Входната врата е дълготрайна инвестиция и не може да правим компромиси. На първо място трябва да решим какъв цвят би подхождал на интериора в дома ни, както и на екстериора. След което трябва да изберем в какъв стил да бъде вратата.

Класически - изчистени цветове, без орнаменти, които да придават ексцентричност.

Модерен - при този стил вратата може да бъде в няколко различни цвята или нюанси на един цвят, с фрезовани орнаменти, по-разчупена, със стъклени части, но в същото време да бъде стилна.

Електичен - това е стил, който представлява безразборно смесване на различни стилове. Тук изцяло имаме свобода на идеите, този стил е подходящ при врати, които ще бъдат направени по поръчка.

Входната врата e лицето на вашия дом, затова трябва да се стараете тя да изглежда добре. Много често хората, които преминават покрай нея, си съставят мнение за самите вас, само по външния ѝ вид. Независимо дали домът ви е обзаведен добре, а интериорът в него стилен и модерен, те виждат и запомнят само старата и олющена врата. Сигурни сме, че не искате да оставяте такова впечатление у тях, затова ако входната ви врата има нужда от освежаване, ние ще ви посъветваме как да се справите сами с тази задача.

Времето, което ви е нужно е около седмица, а материалите и инструментите, които ви трябват са: боя, шкурки, мече за боядисване, кит за дърво. По ваше желание, вместо боя може да използвате и спрей. Вашата входна врата ще стане достоен конкурент на всички нови входни врати.

1.       Трябва да махнете старата боя

Свалете вратата от пантите и я поставете да легне върху някаква равна повърхност. Махнете металния обков (брава, дръжки) и обработете повърхността с шкурка, за да падне старото покритие и да изгладите всички неравности. След като приключите, почистете вратата с влажна кърпа.

2.       Поставете грунд

Поставянето на грунда е с цел да се запълнят всички пукнатини в дървото. Нанесето го на тънък слой и оставете вратата да изсъхне добре. После отново изгладете повърхността със ситна шкурка.

3.       Нанасяне на емайллак

Нанесете един слой емайллак с дунапренено мече за боядисване или с някоя по-широка четка. Нанасяйте с бързи движения по дължина на вратата. След изсъхване, полирайте повърхността на вратата отново със ситна шкурка. После сложете втори слой боя и пак минете с шкурка. След третото нанасяне на емайллак, едната страна на вратата е вече готова.

4.       Оставете вратата да изсъхне

Сега оставете вратата да изсъхва няколко дни. Това се прави с цел, да не повредите обработената повърхност. Когато прецените, че вече може да обърнете вратата, повторете цялата процедура и от другата страна.

Когато сте готови, сложете отново бравата и дръжките, закачете вратата и се насладете на комплиментите от вашите съседи.

Когато изборът на блиндирана врата е направен, идва ред на аксесоарите, които могат да променят облика ѝ изцяло. Те не са за подценяване, защото неправилното им  поставяне може да доведе до затрудняване експлоатацията на вратата.

Дръжките са една от основните и крайно необходими части по блиндираната врата. Най-общо те могат да се разделят на пасивни и активни. Пасивни дръжки се наричат тези, които не могат да се движат и служат за улесняване при затваряне на вратата.

Поставят се от външната страна и могат да бъдат под различна форма, а именно: топка; полумесец; пура и т.н.  Съществуват модели дръжки за блиндирани врати със стандартна форма, но с блокиран ход на действие, като по този начин дръжката не се движи. При поставяне на пасивна дръжка, дори когато е отключена вратата, тя не може да се отвори без поставяне и завъртане на съответен ключ.

Активните дръжки също могат да бъдат с различна форма. Разделят се на: “цял шилд” и тип “розетки”.

Масово разпространени са дръжките с цял шилд. Те се състоят от шилд и ръкохватка, прикрепена към него. Могат да бъдат с отвор за секретна ключалка, обикновен ключ и с врътка за сервизни помещения.

Другият тип дръжки са с розетки. Те нямат шилд, а само ръкохватка и отделна розетка с различен отвор. Могат да се делят на различни видове, в зависимост от основното им предназначение. При блиндираните врати този тип дръжки не  е толкова често срещан.

Различните типове дръжки при различните модели врати могат да бъдат изработени от различен материал. Изборът им зависи основно от това, дали даденият модел врата ще бъде изложен на преки атмосферни условия или ще се постави в затворено пространство. При директно излагане на външни условия материалите за изработка на дръжките трябва да са с необходимата устойчивост, за да се избегнат нежелани последици.

   В случай, че търсите врата за помещение, което е подземно (с наличие на сериозни температурни разлики и голяма влажност), тогава за вас най-подходяща ще е метална врата. Препоръчително е тя да бъде прахово боядисана или да има специална защита на фолиото си от температурни влияния.

   Добър вариант във връзка с написаното по горе е и монтирането на изцяло метална врата или такава, която е снабдена със специално УВ покритие. Магазините предлагат подобни модели входни врати, както готови на щанд, така и с възможност за изработване по поръчка.

   Колкото до обикновените MDF или HDF врати, избягвайте да ги поставяте във влажни помещения и такива, при които температурите вътре и вън варират в широки граници. Възможно е този тип врати да изменят първоначалната си форма, да избледнеят или самото фолио да се раздуе. А деформирана врата не върши работа никому, нали? Освен това, те не са подходящи за входни врати, понеже не са достатъчно надеждни.

   Нашият съвет е да отделите малко повече финансови средства за най-подходящата врата, защото рискувате с икономията днес, след време да се изръсите в пъти повече. А и да не говорим за главоболията, свързани с целия процес на нови пресмятания и монтажи. Истината е, че не всеки ден се купува врата, било тя интериорна или входна. Колкото повече пари вложите, толкова по-дълго време няма да ви се налага да мислите за смяна с нова.

   Важнен е всеки съвет от специалист по пътя към избора на желаната врата. Не пренебрегвайте мнението на хората, които от години са в търговията с врати, така ще си спестите редица неприятности.

   Ако пък решите да се образовате сами с подробности около темата с вратите (например в интернет), тогава внимавайте със сайтовете, от коите черпите информация. Те трябва да бъдат официални и с добра репутация. Избягвайте мненията във форумите, защото повечето от тях са некомпетентни.

     Трудно е да дадем еднозначен отговор на този въпрос. Определено вратата е неразделна част от стената. Начина на захващане, вида на касата и материала на изработка, зависят от стената, на която ще се монтира тя, също така и от коридора, за който е предназначена. Входните врати са част и от интериора на жилището. Те се съобразяват с мебелите и дизайна на помещенията. Често за модерен или класически стил интериор се използват дървени врати, като се следи да са с един тон по-тъмни от цвета на паркета. При съвременните, модернистични врати, които са с гладка повърхност, цвета хармонизира с пода на помещението, както и с обзавеждането.

     В повечето случаи се предпочитат по-здрави и масивни входни врати, като дизайна някак си остава на заден план. Вратите, които са изработени от материали като МДФ или ПДЧ, дори и дървените, влизат в употреба при помещения, които имат неутрален интериор и са по-подходящи за интериорни, отколкото за входни.

     Вратите със стъкло в структурата си са изключително красиви. Използва се декоративно стъкло, което е необходимо да притежава висок клас на безопасност, а може да има и стъклопис. Ако искате стъклописа да е цвете, съобразете баланса на декорация в помещението. Постарайте се да избегнете цветното натрупване. Тези врати не са особено подходящи за входа на жилището, заради понижената им степен на защита.

 

     Пластмасовите врати се употребяват предимно за балкони, зимни градини, тераси, вътрешни дворове и др. Не се препоръчва монтирането на такива врати за основни входни. Посъветвайте се със специалисти по интериорен и екстериорен дизайн дизайн, за да избегнете допускането на нелепи грешки.