Днес ще си поговорим за това, колко важна е входната блиндирана врата, както за сигурността на семейство ви, така и за цялата визия на вашия дом.

Това, че една врата е изработена така, че да бъде здрава и стабилна, не е задължително да означава, че крайният продукт е непривлекателен. Дизайнът на моделите, за които ще ви разкажа в тази статия е съобразен с модерните времена, в които живеем, а цената е достъпна за всеки джоб.

Серия Елеганс се гордее със своите изключително издръжливи два на брой МДФ панела, които са ламинирани и се предлагат в четири изтънчени цвята. Самото крило е с дебелина от цели 90 мм. Между дървените плоскости е поставен метален лист. Конструкцията на вратата е подсилена и с допълнително метално оребрение. За ваше удобство шпионката се монтира на момента на височина по ваше желание и, ако решите може да бъде поставено и елегантно чукче.

 

Блиндирана входна врата модел T-901 от Врати София

 

Касата на тези висококачествени блиндирани входни врати бива регулируема и е праховобоядисана в тъмночерна гама. Също така, тя може да бъде облечена с МДФ плоскости и допълнително поставени первази, отговарящи на същия цвят като този на вратата. Така визията им изглежда още по-завършена.

Да си поговорим и за сигурността, която получавате при съответната покупка. Освен целият метал, за когото говорихме преди малко, поставен във вътрешността на крилото, тези модели са и с двойно заключване, т.е. снабдени са с две брави. Имат си също така резе и нощно заключване.

Вратите разполагат с Г– образна лайсна и са с гумено уплътнение по крилото и касата.

За да се чувствате на топло у дома и изолирани от всякакъв шум, моделите са снабдени и с изолационен материал от минерална вата.

 

Вече не е нужно да се чудите кое да изберете – стил или качество, защото можете да получите и двете. Моделите от серия Елеганс отговарят на всички ваши очаквания. 

Имате стара дървена врата, която вече е захабена и не толкова надеждна? Нужна ви е нова, здрава и красива врата, която да се връзва на вашия стил в дома ви? От къде да започнете и как да изберете най-подходящата за вас, какви са първите стъпки за избор и действие от ваша страна?

Нужно е първо да знаете дали търсите врата, която да е подходяща за външни условия или ще е за апартамент. С какви отвори разполагате? Какви са техните височина, ширина и дебелина на зида? Дали позволява къртене, ако харесате модели блиндирани врати по-големи размери от вашия отвор. Каква ще бъде посоката на отваряне, дали имате ограничения и избор за това.

Понеже има модели, които са за щоков монтаж с первази от едната страна, ако зида е по-дебел от този на вратата, дали желаете да покриете зида с уширение и первази за от вътрешната страна или ще обърнете остатъка от зида. Предлагат се модели на входни врати, чиято касата може да се регулира според широчината на зида, като има первази от двете страни.

Металните врати, които вече са масово на пазара, могат да бъдат изцяло метални, прахово боядисани или с покритие, което може да бъде различни цветове. Много предпочитан вариант са тези, които са с МДФ панели. Те могат да бъдат лакирани или ламинирани, в различни фрезовки и цветове. Има избор за дебелина на крилото, с една или две заключващи системи, предлагат се модели врати и с вградени алармени системи. Въпроса е колко надеждна врата ви е необходима и какви средства може да отделите за нея.

На пазара вече има голямо разнообразие на фирми за блиндирани врати, предлагащи цени и качество според финансовата ви възможност. За да направите правилния избор от къде да закупите своята врата е нужно да проверите дали ви предлагат гаранция за качеството им и отговорност, ако имате някакъв проблем докато е в гаранция. Почти всяка фирма предлага и монтаж на вратите, което ви улеснява, а и спестява много време в търсене на хора, които ще я монтират.

Входната врата e лицето на вашия дом, затова трябва да се стараете тя да изглежда добре. Много често хората, които преминават покрай нея, си съставят мнение за самите вас, само по външния ѝ вид. Независимо дали домът ви е обзаведен добре, а интериорът в него стилен и модерен, те виждат и запомнят само старата и олющена врата. Сигурни сме, че не искате да оставяте такова впечатление у тях, затова ако входната ви врата има нужда от освежаване, ние ще ви посъветваме как да се справите сами с тази задача.

Времето, което ви е нужно е около седмица, а материалите и инструментите, които ви трябват са: боя, шкурки, мече за боядисване, кит за дърво. По ваше желание, вместо боя може да използвате и спрей. Вашата входна врата ще стане достоен конкурент на всички нови входни врати.

1.       Трябва да махнете старата боя

Свалете вратата от пантите и я поставете да легне върху някаква равна повърхност. Махнете металния обков (брава, дръжки) и обработете повърхността с шкурка, за да падне старото покритие и да изгладите всички неравности. След като приключите, почистете вратата с влажна кърпа.

2.       Поставете грунд

Поставянето на грунда е с цел да се запълнят всички пукнатини в дървото. Нанесето го на тънък слой и оставете вратата да изсъхне добре. После отново изгладете повърхността със ситна шкурка.

3.       Нанасяне на емайллак

Нанесете един слой емайллак с дунапренено мече за боядисване или с някоя по-широка четка. Нанасяйте с бързи движения по дължина на вратата. След изсъхване, полирайте повърхността на вратата отново със ситна шкурка. После сложете втори слой боя и пак минете с шкурка. След третото нанасяне на емайллак, едната страна на вратата е вече готова.

4.       Оставете вратата да изсъхне

Сега оставете вратата да изсъхва няколко дни. Това се прави с цел, да не повредите обработената повърхност. Когато прецените, че вече може да обърнете вратата, повторете цялата процедура и от другата страна.

Когато сте готови, сложете отново бравата и дръжките, закачете вратата и се насладете на комплиментите от вашите съседи.

Всяко семейство се стреми към уют, сигурност и топлина за своя дом и най-лесният начин да постигнем това, е като го подновим с нова Входна врата.

 

Вероятно за много хора изборът би бил труден, за това ще ви запознаем с няколко от важните параметри, които трябва да притежават различните входни врати:

• Взломоустойчивост – този параметър е показателен за това, колко е защитена една врата. Важно е вратата да бъде блиндирана или метална и да има сигурни заключващи системи, за да бъде по-устойчива и защитена от нежелано проникване. Повечето врати на пазара се предлагат с две или три заключващи системи, допълнително подсигурени с шипове.

• Шумо и топло изолация - има различни материали, с които може да се постигне изолацията, като най-разпространени при Входните врати са минералната вата и полистирена. Минералната вата е направена от естествени материали - камък и стъкло, като свойствата ѝ са с голяма трайност и няма опасност да се променят във времето.

• Визия - и не на последно място е много важно вратата да бъде с красива визия, все пак тя е лицето на един дом. Изобилието е голямо, за това тук идва и трудния момент да вземем решение. Това решение е много важно, защото Входната врата е дълготрайна инвестиция и не може да правим компромиси. На първо място трябва да решим какъв цвят би подхождал на интериора в дома ни, както и на екстериора. След което трябва да изберем в какъв стил да бъде вратата.

Класически - изчистени цветове, без орнаменти, които да придават ексцентричност.

Модерен - при този стил вратата може да бъде в няколко различни цвята или нюанси на един цвят, с фрезовани орнаменти, по-разчупена, със стъклени части, но в същото време да бъде стилна.

Електичен - това е стил, който представлява безразборно смесване на различни стилове. Тук изцяло имаме свобода на идеите, този стил е подходящ при врати, които ще бъдат направени по поръчка.

   В случай, че търсите врата за помещение, което е подземно (с наличие на сериозни температурни разлики и голяма влажност), тогава за вас най-подходяща ще е метална врата. Препоръчително е тя да бъде прахово боядисана или да има специална защита на фолиото си от температурни влияния.

   Добър вариант във връзка с написаното по горе е и монтирането на изцяло метална врата или такава, която е снабдена със специално УВ покритие. Магазините предлагат подобни модели входни врати, както готови на щанд, така и с възможност за изработване по поръчка.

   Колкото до обикновените MDF или HDF врати, избягвайте да ги поставяте във влажни помещения и такива, при които температурите вътре и вън варират в широки граници. Възможно е този тип врати да изменят първоначалната си форма, да избледнеят или самото фолио да се раздуе. А деформирана врата не върши работа никому, нали? Освен това, те не са подходящи за входни врати, понеже не са достатъчно надеждни.

   Нашият съвет е да отделите малко повече финансови средства за най-подходящата врата, защото рискувате с икономията днес, след време да се изръсите в пъти повече. А и да не говорим за главоболията, свързани с целия процес на нови пресмятания и монтажи. Истината е, че не всеки ден се купува врата, било тя интериорна или входна. Колкото повече пари вложите, толкова по-дълго време няма да ви се налага да мислите за смяна с нова.

   Важнен е всеки съвет от специалист по пътя към избора на желаната врата. Не пренебрегвайте мнението на хората, които от години са в търговията с врати, така ще си спестите редица неприятности.

   Ако пък решите да се образовате сами с подробности около темата с вратите (например в интернет), тогава внимавайте със сайтовете, от коите черпите информация. Те трябва да бъдат официални и с добра репутация. Избягвайте мненията във форумите, защото повечето от тях са некомпетентни.