Освен познатите  елементи на входните врати, с които сме запознати- каса, крило и первази, съществуват още няколко малки, но важни компоненти за функционирането на входната врата: панти, уплътнения, дръжки, брави, патрон.

Ще се спрем на всяка част на входната врата по отделно, за да се убедите в тяхната неизбежна употреба.

Пантите  са абсолютно необходими за функционирането на вратите, освен ако не са плъзгащи. Те са част от входната врата,натоварваща се най-много. Пантите на блиндираните врати са по-груби и големи, тъй като крилото е доста по –тежко от това на интериорните врати. Входните врати, които са  специален пълнеж тип „пчелна пита” позволяват пантите да бъдат скрити. Най-често интериорните врати се монтират с панти тип „пеперуда” или осови панти. В повечето случаи и на  двата вида врати се поставят по 3 бр.

Уплътнения - също важна част за входните и интериорните врати. Правилно поставеното уплътнение ни спестява много от сметките за ток. Те служат за топло- и шумоизолация, както и от навлизането на прах в дома ни.

Дръжките са завършекът на визията на вратите във Вашия дом. На пазара има богат асортимент от видове разнообразна палитра от дизайн, цвят, форма, които идеално ще е подчертаят стила на вратата Ви. Бялата врата се съчетава чудесно с иноксова дръжка, а съответно, когато вратата е в кафяв цвят или кафеникави нюанси се съчетава със златистите дръжки.

Бравите са част от заключващия механизъм на вратата. В зависимост от начина на заключване бравите биват доста видове: обикновени, секретни, касови, сервизни и др.

 

Патронът също е доста важна част за сигурността на дома ни, когато става въпрос за входна врата. Те също се делят на различни видове, спрямо сигурността, която осигуряват.

И не на последно място ще споменем аксесоарите чукче и шпионка. Чукчето замества по един чудесен начин познатия звънец. Съществуват много различни модели чукчета. Шпионката, би увеличила сигурността на Вашия дом, но освен това и е интересен завършек на Вашата входна врата.