В случай, че търсите врата за помещение, което е подземно (с наличие на сериозни температурни разлики и голяма влажност), тогава за вас най-подходяща ще е метална врата. Препоръчително е тя да бъде прахово боядисана или да има специална защита на фолиото си от температурни влияния.

   Добър вариант във връзка с написаното по горе е и монтирането на изцяло метална врата или такава, която е снабдена със специално УВ покритие. Магазините предлагат подобни модели входни врати, както готови на щанд, така и с възможност за изработване по поръчка.

   Колкото до обикновените MDF или HDF врати, избягвайте да ги поставяте във влажни помещения и такива, при които температурите вътре и вън варират в широки граници. Възможно е този тип врати да изменят първоначалната си форма, да избледнеят или самото фолио да се раздуе. А деформирана врата не върши работа никому, нали? Освен това, те не са подходящи за входни врати, понеже не са достатъчно надеждни.

   Нашият съвет е да отделите малко повече финансови средства за най-подходящата врата, защото рискувате с икономията днес, след време да се изръсите в пъти повече. А и да не говорим за главоболията, свързани с целия процес на нови пресмятания и монтажи. Истината е, че не всеки ден се купува врата, било тя интериорна или входна. Колкото повече пари вложите, толкова по-дълго време няма да ви се налага да мислите за смяна с нова.

   Важен е всеки съвет от специалист по пътя към избора на желаната врата. Не пренебрегвайте мнението на хората, които от години са в търговията с врати, така ще си спестите редица неприятности.

   Ако пък решите да се образовате сами с подробности около темата с вратите (например в интернет), тогава внимавайте със сайтовете, от които черпите информация. Те трябва да бъдат официални и с добра репутация. Избягвайте мненията във форумите, защото повечето от тях са некомпетентни.