Входната врата е тази част от дома, за която се сещаме много рядко, само когато влизаме или излизаме от вкъщи. Това е изключително грешен подход от наша страна, защото входната врата е изключително важна част от жилището ни. Тя е лицето на нашия дом, също и важен елемент от цялостната ефективност на жилището. Добре на входа на дома да поставим блиндирана врата, за да гарантираме сигурността на цялото семейство и имущество. Ето защо е важно да отделим повече внимание на вратата, особено когато планираме ремонт. Често допускана грешка е отделянето на повече внимание и средства за ремонта на интериора на дома и напълно пренебрегваме  входа му. Трябва да знаете, че входната врата оказва невероятно въздействие и върху интериора.

Как да преценим дали трябва да сменим входната врата с нова?

  • Всички входни врати трябва да се проверяват периодично. Внимателно огледайте как вратата пасва в рамката. Това можете да направите като я отваряте и затваряте в топло и в студено време. Уверете се, че всички закрепвания и части на вратата не са увредени. Ако в топлото време тя се затваря трудно и плътно, то със сигурност в студеното време ще е зле уплътнена.
  • Внимателно проверете уплътненията от всяка страна на вратата. Ако някъде се процежда светлина, то подмяната на уплътнителя е задължителен, за да се избегне влизането на въздух отвън навътре.
  • Сигурността на вратата е от решаващо значение. Затова е необходимо да тествате ключалките и бравите дали са стабилни и здрави. Те гарантират сигурността на жилището ви.
  • Знаете ли колко добре изолира вашата врата? Можете да проверите това като измерите температурата от вътрешната страна на вратата в топло и студено време. Ако външната температура оказва влияние, вероятно изолацията на крилото е недостатъчна или увредена. При избор на нова врата, търсете такава с качествен изолационен пълнеж, плътно прилягаща на уплътнението, блиндирана и с неразбиваеми ключалки.

 

   Всички врати изискват нашето внимание и грижи. Така ще сме спокойни и сигурни, че изпълняват своята основна функция - защита на семейството и имуществото ни. Също така, те придават авторитетен вид на входа на дома ни. Да не забравяме, че хората които виждат вратата ни, си правят извода за нас като стопани.