Входната врата e лицето на вашия дом, затова трябва да се стараете тя да изглежда добре. Много често хората, които преминават покрай нея, си съставят мнение за самите вас, само по външния ѝ вид. Независимо дали домът ви е обзаведен добре, а интериорът в него стилен и модерен, те виждат и запомнят само старата и олющена врата. Сигурни сме, че не искате да оставяте такова впечатление у тях, затова ако входната ви врата има нужда от освежаване, ние ще ви посъветваме как да се справите сами с тази задача.

Времето, което ви е нужно е около седмица, а материалите и инструментите, които ви трябват са: боя, шкурки, мече за боядисване, кит за дърво. По ваше желание, вместо боя може да използвате и спрей. Вашата входна врата ще стане достоен конкурент на всички нови входни врати.

1.       Трябва да махнете старата боя

Свалете вратата от пантите и я поставете да легне върху някаква равна повърхност. Махнете металния обков (брава, дръжки) и обработете повърхността с шкурка, за да падне старото покритие и да изгладите всички неравности. След като приключите, почистете вратата с влажна кърпа.

2.       Поставете грунд

Поставянето на грунда е с цел да се запълнят всички пукнатини в дървото. Нанесето го на тънък слой и оставете вратата да изсъхне добре. После отново изгладете повърхността със ситна шкурка.

3.       Нанасяне на емайллак

Нанесете един слой емайллак с дунапренено мече за боядисване или с някоя по-широка четка. Нанасяйте с бързи движения по дължина на вратата. След изсъхване, полирайте повърхността на вратата отново със ситна шкурка. После сложете втори слой боя и пак минете с шкурка. След третото нанасяне на емайллак, едната страна на вратата е вече готова.

4.       Оставете вратата да изсъхне

Сега оставете вратата да изсъхва няколко дни. Това се прави с цел, да не повредите обработената повърхност. Когато прецените, че вече може да обърнете вратата, повторете цялата процедура и от другата страна.

Когато сте готови, сложете отново бравата и дръжките, закачете вратата и се насладете на комплиментите от вашите съседи.