Входната врата представя Вашия дом, затова трябва да се погрижите тя да има вид. Много често хората, които преминават покрай нея си съставят мнение за самите Вас, само по външния ѝ вид. Факт е, че е без голямо значение, дали жилището Ви е с ново обзавеждане, а интериорът в него стилен и модерен, те виждат и запомнят само старата и олющена врата. Убедени сме, че не целите да оставяте такова впечатление у тях, затова ако външната Ви врата има нужда от освежаване, то ние ще Ви дадем няколко препоръки как да се справите самостоятелно с този проблем.

Времето, което Ви е нужно е около седмица, а материалите и инструментите, с които да се снабдите са: боя, шкурки, мече за боядисване, кит за дърво. По Ваше желание, вместо боя може да използвате и спрей. Вашата входна врата ще придобие вид достоен да се конкурира с всички нови входни врати.

1.       Трябва да махнете старата боя

Премахнете вратата от пантите и я сложете да легне върху някаква равна повърхност. Махнете металния обков (брава, дръжки) и обработете повърхността с шкурка, за да падне старото покритие и да изгладите всички неравности. След като приключите, почистете вратата с влажна кърпа.

2.       Поставете грунд

Поставянето на грунда е с цел да се запълнят всички пукнатини в дървото. Нанесете го на тънък слой и оставете вратата да изсъхне добре. След това минете крилото със ситна шкурка.

3.       Нанасяне на емайллак

Нанесете един слой емайллак с дунапренено мече за боядисване или с някоя по-широка четка. Нанасяйте с бързи движения по дължина на вратата. След изсъхване, полирайте повърхността на вратата повторно със шкурка (ситна). После сложете втори слой боя и пак минете с шкурка. След третото нанасяне на емайллак, едната страна на вратата е вече готова.

4.       Оставете вратата да изсъхне

Сега оставете вратата да изсъхва поредни дни. Така се цели да не се повреди обработената повърхност. Изчакайте и когато сте убедени, че процесът по изсъхване е завършил, може да обърнете вратата и да повторите цялата процедура и от другата страна.

Когато сте готови, сложете отново бравата и дръжките, закачете вратата и се насладете на комплиментите от Вашите съседи.