Най-вероятно, подобно на повечето хора, не сте си задавали такъв въпрос. Погледнато фактологично, определено, вратата е неразделна част от стената. Начина на захващане, вида на касата и материала на изработка, зависят от стената, на която ще се постави тя, също така и от коридора, за който е предназначена. Входните врати са част и от интериора на жилището. Те се съобразяват с мебелите и дизайна на помещенията. Често за модерен или класически стил интериор се използват дървени врати, като се следи да са с един тон по-тъмни от цвета на паркета. При съвременните, модернистични врати, които са с гладка повърхност, цвета хармонира с пода на помещението, както и с обзавеждането.

В повечето случаи се предпочитат по-здрави и масивни входни врати, като дизайна някак си остава на заден план. Вратите, включващи материали като МДФ или ПДЧ, дори и дървените, влизат в употреба при помещения, които имат неутрален интериор и са по-подходящи за вътрешна експлоатация, а не за външна.

Вратите, притежаващи елементи със стъкло в структурата си, са изключително красиви. Използва се декоративно стъкло, което е необходимо да притежава висок клас на безопасност, а може да има и стъклопис. Ако искате стъклописа да е цвете, съобразете баланса на декорация в помещението. Постарайте се да избегнете цветното натрупване! Неподходящи са за входа на жилището, заради понижената им степен на защита, но това си има и изключения.

Пластмасовите врати се употребяват предимно за балкони, зимни градини, тераси, вътрешни дворове и др. Не се препоръчва монтирането на такива врати за основни входни. Първо изискване към външната врата е нейната сигурност, а след това идват и всички други фактори – изолация, стил т,н. За вътрешните врати, преди всичко, е важно местоположението им.

Ако съобразите тези аспекти, ще постигнете удовлетворение, но ако се затруднявате се посъветвайте със специалисти по интериорен и екстериорен дизайн, за да изключите необмислени грешки.